Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

САНКЦІЇ ВЖЕ МОЖНА ЗАСТОСОВУВАТИ

12 вересня 2014, 09:06
161
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 12 вересня в Україні буде дозволено запровадження економічних та політичних санкцій проти іноземних держав, фізичних і юридичних осіб, а також українських юросіб, що належать нерезидентам. Крім того, санкції можна буде застосовувати проти осіб, що звинувачуються в терористичній діяльності.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Санкції проти конкретних фізичних та юридичних осіб запроваджуються Указом Президента на підставі рішення РНБОУ і починають діяти з моменту опублікування Указу. У разі запровадження санкцій проти держав або необмеженого кола осіб, що здійснюють певні види діяльності (секторальных санкцій), Указ Президента протягом 48 годин підлягає завердженню Постановою Верховної Ради і санкції починають діяти лише з моменту прийняття цієї постанови.

Підставою для прийняття рішення про запровадження санкцій може бути резолюція Генасамблеї або Радбезу ООН, рішення та регламенти Ради ЄС, факти порушення Загальної декларації прав людини або Статуту Організації Об'єднаних Націй. Крім того, рішення про запровадження санкцій може бути прийнято у разі будь-яких дій держав і окремих осіб, що створюють загрози як Україні, так і будь-яким іншим державам.

Конкретний перелік санкцій, які застосовуються в кожному випадку, також визначається Указом Президента і може складатися як із заходів, передбачених Законом, так і з будь-яких інших заходів, що відповідають його принципам.

Термін дії санкцій повинен буде визначатися Указом про їх запровадження.

ПРОТЕ:

Цей Закон цілком можна використовувати як своєрідний «кийок». Наприклад, санкції у вигляді заборони на участь у держзакупівлях проти декількох компаній, скажімо з Бурунді, можна запровадити через те, що їх діяльність шкодить економічній безпеці Кенії. І зробити це можна просто Указом Президента, який негайно набуде чинності. Аналогічно можна санкціонувати і будь-яку особу, яка потрапила до списку пособників терористів.

Хоча, будемо справедливі, перший проект був потенційно ще небезпечніший, оскільки дозволяв запроваджувати всі санкції без відома парламенту і за замовчуванням застосовувати їх до громадян України й усіх українських юридичних осіб.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини