Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому важливо дотримуватись процедури оформлення земельної ділянки?

20 серпня 2018, 15:00
243
0
Реклама

Суть справи: спадкоємець почав оформлювати право власності на земельну ділянку, отримав дозвіл від райдержадміністрації на розроблення технічної документації та розробив її. На етапі внесення відомостей в Держземкадастр стало відомо, що конфігурація і площа оформлюваної землі повністю збігається із ділянкою, що належить іншій особі, у зв'язку з чим в реєстрації було відмовлено. Позивач оскаржив таку відмову та просив визнати за ним право власності на ділянку.

Місцевий та апеляційний суди відмовили в задоволенні позову, вказавши, що позивач не надав належних і допустимих письмових доказів, що підтвердили би незаконність рішення райдержадміністрації про виділення цієї ділянки іншій особі.

Колегія суддів Цивільного суду ВС не погодилась із також позицією та передала справу на новий розгляд до суду першої інстанції. ВС нагадав практику Європейського суду з прав людини щодо захисту правомірних очікувань певного стану речей (у майбутньому), оскільки їх можна вважати складовою частиною майна. Відмова в реєстрації обмежує право позивача на правомірне очікування оформлення права власності на земельний пай, оскільки була дотримана процедура, яка передує одержанню правовстановлюючих документів.

ВС відмітив, що державні акти на право власності можуть визнаватись недійсними в разі їх видання з порушенням вимог закону, всупереч рішенням чи угодам.

Відповідну постанову у справі №369/6516/16-ц ВС прийняв 1.08.2018.

***

Нагадаємо, що при вирішенні будь-яких земельних питань контроль з метою оперативної реакції на будь-які помилки або навмисні незаконні дії варто доповнити відстеженням змін в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс SMS-МАЯК, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини