Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Управління відходами здійснюватиметься на основі державного плану

29 серпня 2018, 12:21
208
0
Реклама

Мінприроди розробило проект національного плану управління відходами до 2030 року, що передбачає створення в державі системи управління відходами як на загальнонаціональному, так і на муніципальному рівнях.

В першу чергу пропонується розробити законодавче забезпечення такої діяльності, для чого вже у цьому році підготувати та винести на розгляд проект рамкового закону про відходи. На його основі в подальшому планується розробити законопроекти про захоронення та про спалювання відходів, а також низку підзаконних актів: перелік відходів (на основі європейського List of waste), порядок віднесення відходів до категорії небезпечних. Будуть також урегульовані питання класифікації відходів, функціонування полігонів, лабораторій, проведення екологічної оцінки тощо.

На наступному етапі (після 2020 року) планується розробити цілу низку економічних інструментів, спрямованих на стимулювання створення об'єктів інфраструктури з переробки відходів, використання відходів для виробництва «зеленої» енергії та ін.

Проектом передбачається створення організаційної структури на чолі з центральним органом виконавчої влади з управління відходами. Також, будуть створені міжвідомча координаційна науково-дослідна рада, технічний комітет стандартизації в сфері управління відходами. Для розбудови єдиної інфраструктури з оброблення промислових відходів та необхідного науково-технічного супроводу повинен бути створений фонд управління промисловими відходами.

На муніципальному рівні значна увага приділяється функціонуванню вже існуючих полігонів, вивченню їх стану, вирішенню питання щодо можливості їх подальшого використання та приведення у відповідність до вимог.

План управління відходами розроблений на виконання національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, схваленої розпорядженням КМУ від 08.11.2017 №820-р.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини