Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий порядок обігу земель в межах масиву невдовзі почне діяти

31 серпня 2018, 08:16
322
0
Реклама

«Голос України» оприлюднив текст Закону № 2498-VIII, яким вирішуються питання колективної власності на землю та удосконалюються правила землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення. Закон набирає чинності з 1 січня 2019 року.

Згідно норм Закону, нерозпайовані землі колективних сільських господарств, що припинили діяльність переходять у власність громад, на території яких вони розташовані. Право комунальної власності також буде оформлене на паї, від яких відмовились власники чи їх спадкоємці. Відмовою вважатиметься неоформлення права власності до 1 січня 2025 року. Проте протягом семи років така ділянка не може бути продана.

У випадку, якщо до кінця року землі колективного підприємства, кооперативу або ліквідованого як юрособа акціонерного товариства, не будуть розподілені, подальший процес організовуватиме місцева рада.

В межах масиву земель сільськогосподарського призначення дозволено обмінюватись земельними ділянками. При цьому, різниця між нормативними грошовими оцінками земель державної або комунальної власності не повинна перевищувати 10%.

У межах строків договорів на оренду чи суборенду також дозволяється обмінюватися правами користування земельними ділянками. Власник землі ставиться до відома, при цьому відповідальним за виконання договору залишається основний орендар.

***

Нагадаємо, що для оперативної реакції при вирішенні будь-яких земельних питань варто відстежувати зміни в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс SMS-МАЯК, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача. Для інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо земельних ділянок призначений сервіс SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини