Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який з двох проектів бюджету розглядатимуть депутати?

4 вересня 2018, 08:32
226
0
Реклама

Напередодні нової сесії парламенту завжди вистачає обіцянок «розглянути», «прийняти» і «вирішити». Збувається з обіцяного завжди мало. Але одна з обіцянок на цій сесії буде виконана - закон про держбюджет-2019 не можна не прийняти.
Виступаючи 3 вересня на засіданні погоджувальної ради лідерів фракцій і голів комітетів, перший віце-прем'єр Степан Кубів заявив, що проект бюджету буде поданий до парламенту вчасно, тобто не пізніше 15 вересня.
Але який це буде проект? Нагадаємо, що Президент України 5 липня вніс до Верховної Ради законопроект №8557 про податок на виведений капітал (ПнВК), який повинен замінити податок на прибуток прямо з першого дня 2019 року. Одночасно він закликав уряд почати готувати бюджет, виходячи з цієї заміни.
Мінфін (він готує проект бюджету) прислухався до поради Президента, але про всяк випадок прораховує і другий варіант бюджету - на основі існуючої податкової системи. Ці варіанти відрізняються досить сильно, тому що при появі ПнВК в перший рік на кілька десятків мільярдів (кількісні оцінки експертів сильно різняться, Мінфін говорить про 45 млрд грн) «просідають» податкові надходження, тому потрібно різати статті витрат, «нарощувати» надходження від приватизації та спецконфіскаціі, шукати інші компенсатори втрат.
Імовірність того, що депутати приймуть до 15 вересня закон про ПнВК, близька до нуля. Тому, швидше за все, уряд 15 вересня зареєструє проект закону про держбюджет, і без публікації тексту відразу ж забере його «на доопрацювання» (як було в минулому році). За цей час доля ПнВК може якось прояснитися.
Глава податкового комітету ВР Ніна Южаніна заявила, що має намір запропонувати включити законопроект №8557 до порядку денного Верховної Ради у вересні. «Потрібно виносити законопроект в першому читанні, відразу після переговорів з Міжнародним валютним фондом» - сказала 30 серпня вона під час круглого столу «Компенсатори для введення НнВК». Вона уточнила, що 10 вересня в комітеті запланована зустріч з представниками Фонду, де буде обговорюватися це питання: «Я отримала пропозицію зустрітися з представниками МВФ, перед цим вони проведуть ширшу дискусію з Мінфіном».
Нагадаємо, що за великим рахунком, МВФ все одно, буде в Україні ПнВК чи ні. Фонду важливо головне - розмір бюджетного дефіциту. Якщо експертів МВФ переконають, що заміна податку не призведе до неприпустимого зростання цього показника, то керівництво фонду не буде загрожувати розривом співпраці з Україною через заміну податків.
Однак проти ПнВК будуть багато депутатів, адже його поява означає скорочення статей бюджетних витрат. А це, особливо в рік виборів, і не подобається народним обранцям. Аргументи ж про те, що ПнВК - це серйозний стимул для зростання економіки - на них не діють.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини