Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як зберегти своє право оренди при подвійній реєстрації?

10 вересня 2018, 09:25
196
0
Реклама

Суть справи: орендар земельної ділянки оскаржив до суду рішення державного реєстратора, на підставі якого ця ділянка була передана в оренду іншій особі. Позивач вказав, що виконавець не перевірив наявність реєстрації прав на цю ділянку в інших осіб, чим допустив подвійну реєстрацію.

Місцевий та апеляційний суди задовільнили позовні вимоги та скасували спірне рішення.

Велика палата ВС погодилась із таким висновком.

Верховний суд вказав, що перевірка між заявленими та зареєстрованими правами на нерухоме майно є не правом, а обов'язком держреєстратора.

Для цього він повинен, зокрема, запитувати інформацію від органів, які проводили таке оформлення, вимагати у разі потреби подання додаткових документів тощо.

Відповідну постанову у справі №823/378/16 ВС прийняв 12.06.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

***

При вирішенні будь-яких земельних питань контроль з метою оперативної реакції на будь-які помилки або навмисні незаконні дії варто доповнити відстеженням змін в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс SMS-МАЯК, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН міститься багато аналітичних матеріалів, присвячених окремим аспектам земельних відносин. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Придбання будівлі не завжди тягне за собою появу права оренди землі»;

- «Реєстрація земельної ділянки: особливості процедури»;

- «Сервітут на землю: що це таке та для чого використовується»;

- «Цільове призначення землі: що це таке і на що впливає».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини