Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прописка. Реєстрація. Визначення місця проживання

19 жовтня 2018, 08:05
1925
0
Реклама

Мінекономрозвитку презентувало проект нової редакції Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Його центральним положенням є декларативний підхід до визначення місця проживання.

Здійснити цю процедуру можна буде за однією заявою без додаткових документів як у центрах надання адмінпослуг, так і через інтернет. До паспорту відмітка вноситиметься за бажанням, в системі ж інформація про місце проживання особи буде оновлюватись автоматично.

В автоматичному режимі реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання здійснюватиметься на підставі відомостей з державного реєстру актів цивільних станів (про народження, смерть або визнання померлим), а також на підставі повідомлення про реєстрацію місця проживання дитини віком до 14 років до органу реєстрації за попереднім місцем проживання дитини.

Окрім того планується використовувати додаткові відомості про особу: номер мобільного телефону та електронну пошту.

Законопроектом передбачено, що реєстрація місця проживання не є підставою для набуття особою або позбавлення її будь-яких прав на житло та інше майно, що знаходяться за адресою реєстрації. У проекті йдеться також про механізми запобігання незаконним рішенням, тобто коли лише факт реєстрації або зняття з реєстрації не може виступати достатньою підставою для вчинення певних дій.

З метою запобігання створенню так званих «адрес масової реєстрації» передбачена необхідність доведення факту проживання в одному місці більше трьох сімей.

На сьогодні чинний Закон «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» встановлює різницю між реєстрацією місця проживання та місця перебування. Визначення місця перебування носить тимчасовий (до шести місяців) характер і не передбачає зняття з реєстрації за місцем постійного проживання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини