Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотекодавця не потрібно повідомляти про зміну банку-іпотекодержателя

24 жовтня 2018, 17:48
838
0
Реклама

Суть справи: іпотекодавець оскаржив дії держреєстратора щодо заміни іпотекодержателя, який придбав право вимоги за кредитним договором. Позивач вважав незаконною заміну банку на основі договору купівлі-продажу вимоги. На його думку, документом, що підтверджує перехід речового права у цій ситуації, має бути додатковий договір або угода про внесення змін до договору іпотеки.

Місцевий суд задовольним позовні вимоги.

Апеляційний суд відмовив у задоволенні позову. Рішення мотивоване тим, що договір купівлі-продажу прав вимоги є підставою для внесення змін до обтяження відповідно до Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень (чинного на той момент). Суд вказав, що у реєстратора не було підстав вимагати додатковий правочин про внесення змін до договору іпотеки (фактично згоду іпотекодавця).

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із рішенням апеляції.

Суд вказав, що відповідно до Закону «Про іпотеку», відступлення прав за іпотечним договором здійснюється без необхідності отримання згоди іпотекодавця і за умови відступлення права вимоги за основним зобов'язанням.

Верховний суд встановив, що договір (його дублікат), предметом якого є нерухоме майно, права щодо якого підлягають держреєстрації, або речове право на нього, є документом, що підтверджує перехід права власності та інших речових прав на це майно.

Колегія суддів зазначила, що реєстрація купівлі-продажу прав вимоги за кредитним договором не обмежує права іпотекодавця, а гарантує право власності як банків-іпотекодержателів, так і їх вкладників. Підписуючи договір іпотеки, іпотекодавець добровільно погоджується на встановлення особливого порядку розпорядження іпотекодержателем відповідним майном.

Відповідну постанову у справі № 826/6071/16 ВС прийняв 11.04.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам банківської діяльності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- «Порядок видачі банківської ліцензії»;

- «Філія/відділення та представництво банку - у чому різниця»;

- «Як банку правильно оформити відносини з колектором».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини