Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як надалі планують боротися із виведенням прибутку?

26 жовтня 2018, 08:12
230
0
Реклама

Мінфін та Нацбанк оприлюднили законопроект, яким пропонуються зміни в Податковий кодекс з метою імплементації плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (план дій BEPS). Повідомляється, що документ враховує напрацювання комітету ВР з питань податкової та митної політики, а також висновки експертизи, проведеної спеціалістами ОЕСР та Світового банку.

Нагадаємо, що BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) - план дій ОЕСР з протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування. Декларація про BEPS прийнята на засіданні в 2013 році на прохання G20. Остаточна версія плану з'явилася в 2015 році. За останні три роки 115 країн вже почали його впровадження.

План BEPS передбачає 15 дій для усунення прогалин у міжнародному податковому регулюванні і розбіжностей в національному законодавстві. Такі дії повинні уможливити приховування корпоративного прибутку та його штучне переміщення у низькоподаткові юрисдикції, де компанії не здійснюють економічної діяльності.

Законопроект спрямований на втілення не всіх 15, а тільки найбільш критичних для України кроків:

- розкриття фізичними особами-резидентами своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють, і впровадження правил їх оподаткування;

- обмеження витрат на фінансові операції з пов'язаними особами;

- запобігання зловживанням у зв'язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування;

- запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва;

- удосконалення контролю за трансфертним ціноутворенням;

- впровадження правил звітності в розрізі країн для міжнародних груп компаній.

Вважається, що впровадження цих кроків необхідне для фінансової стабільності в умовах переходу до вільного руху капіталу, передбаченого Законом «Про валюту і валютні операції», а також для рівноправності українського бізнесу на міжнародній арені. На цьому наголосила перший заступник Голови Нацбанку Катерина Рожкова, висловлюючи сподівання, що до кінця цього року законопроект буде внесено на розгляд ВР.

Нагадаємо, що Україна підписала конвенцію MLI, що є п'ятнадцятим кроком плану дій BEPS. Вона набере чинності для нашої держави після ратифікації Верховною Радою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини