Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В якому випадку за одне правопорушення можна відповісти двічі?

29 жовтня 2018, 14:00
3099
0
Реклама

Суть справи: позивач був засуджений за ч. 1 ст. 286 КК (внаслідок порушення ПДД потерпілому було спричинено тілесне ушкодження середньої тяжкості). В апеляції рішення залишено без змін.

Засуджений оскаржив його в касації, аргументуючи позов тим, що його раніше притягали за це правопорушення до адмінвідповідальності.

Колегія суддів Кримінального суду ВС погодилась із висновком попередніх інстанцій та залишила касаційну скаргу без задоволення.

Відповідно до ст. 61 Конституції, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Цей принцип походить з римського права і називається «non bis in idem».

Верховний суд зазначив, що при вирішення питання чи є порушення принципу «non bis in idem», необхідно звертати увагу на те, які наслідки мало правопорушення.

В даному випадку кримінальне провадження стосується наслідків у виді спричинення тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Адміністративна ж відповідальність за ст. 124 КУпАП настає внаслідок пошкодження ТЗ, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Відповідну постанову у справі №493/1096/15-к. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини