Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строк дії договору оренди обраховується з моменту його державної реєстрації

29 жовтня 2018, 16:30
424
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся до суду для витребування в підприємства земельної ділянки, якою останнє користувалося за договором оренди, укладеним на п'ять років. Вимоги були обґрунтовані тим, що з моменту його укладення цей час уже минув. Відповідач вказував, що ще має право на користування ділянкою, оскільки строк дії договору обліковується з моменту державної реєстрації.

Місцевий суд задовольнив позов, виходячи з того, що строк дії договору оренди обраховується з моменту його підписання. Також суд зазначив, що відповідач приступив до виконання умов договору з моменту його укладення і користувався ділянкою до дня держреєстрації. Рішення обґрунтовувалось, зокрема, посиланням на правовий висновок Верховного суду у справі № 6-162цс13, відповідно до якого моментом укладення угоди є скріплення підписами сторін істотних умов договору оренди.

Апеляційний суд погодився з таким висновком, додатково зазначивши, що він узгоджуються з правовими висновками, викладеними у постановах ВСУ у справах

№6-5цс13 та №6-118цс13.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ також залишив без змін рішення попередніх інстанцій, вказуючи, що держреєстрація не впливає на момент, з якого договір починає діяти.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС не погодився з попередніми рішеннями судів та відмовила у задоволення позову.

Суд вказав, що відповідно до ч. 1 ст. 20 та ст. 18 Закону «Про оренду землі», договір оренди набирає чинності після його державної реєстрації.

Відповідну постанову у справі №532/384/16-ц ВС прийняв 15.08.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

***

Нагадаємо, що при вирішенні будь-яких земельних питань контроль з метою оперативної реакції на будь-які помилки або навмисні незаконні дії варто доповнити відстеженням змін в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс SMS-МАЯК, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини