Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПнВК: бізнес продовжує боротися за новий податок

1 листопада 2018, 09:12
324
0
Реклама

Микита Соловйов, громадський активіст із Харкова, 30 жовтня написав у себе в фейсбуці: «Чомусь вперто в зв'язку з ПнВК йдуть розмови про скасування третьої групи спрощенців-юросіб. Зв'язала з ПнВК скасування спрощенки в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова. Рефлекси не дають спокійно дати щось хороше бізнесу, які не влаштувавши тут же капость? Я не фанат спрощенки. Але це інструмент, яким активно користується велика кількість підприємств. Чи не сидять в тіні, зауважу, і готових не від хорошого життя платити податок з обороту.
Кажуть, МВФ вимагає не приймати ПнВК. Ну або, якщо вже нам так кортить, приймати тільки для малого і частини середнього бізнесу.
Це виглядає як послідовне і твердий намір каструвати ПнВК, зіпхнувши відповідальність на МВФ. А заодно і зіштовхнути лобами платників, які працюють зараз на різних системах, через прив'язку до ПнВК скасування спрощенки.
Бізнес в принципі не вірить обіцянкам держави. Тому в слова про те, що ми вам обов'язково потім приймемо ПнВК, а ось зараз потерпіти треба трохи, зовсім трохи залишилося, ніхто вірити не збирається. Більш того, така поведінка буде визнана не просто як спроба черговий раз обдурити, а як знущання.
Чому варіант прийняття ПнВК з обмеженням на постійній основі для малого і середнього бізнесу неприйнятний?
Тому що це в наших реаліях це черговий шлях до схематозу. Чітких інструментів для законодавчої заборони дроблення операційної діяльності не існує. У нас примудрялися супермаркети до ФОПів дробитися, а вже розкидати діяльність на пару десятків компаній з оборотами по 190 млн грн як-небудь осилять. Тим більше, що потрібно не активи розкидати, а тільки обороти.
Тому що наявність паралельно двох систем оподаткування завжди призводить до додаткових можливостей оптимізації. Як зробити так, щоб тут не було виведення, а там не було прибутку? Це значно простіше завдання, ніж будь-яка з двох окремо при неможливості перекидати процеси.
Тому що група платників зможе без податків і далі спокійно виводити гроші з підприємств і з країни без оподаткування. За рахунок давно відпрацьованих схем і накопичених позамежних книжкових збитків.
В результаті, впровадження «тільки для маленьких» призведе не до менших, а до великих втрат бюджету, ніж повноцінний переклад на ПнВК всіх.
Йде повним ходом флешмоб #ПНВК2019, який показує, наскільки бізнес зацікавлений в цьому податку. А скоріше в заміні остогидлого податку на прибуток, але це вже деталі. Так що розповідати далі, як нікому не потрібний цей ваш ПнВК? Не вийде.
Бізнес зливати ПнВК не дасть. Бізнес-об'єднання, я думаю, теж не дадуть. І ті деякі у нас політики, які вважають себе представниками бізнесу, теж не підуть на слив ПНнВК. Заодно і подивимося, скільки таких у нас.
Є абсолютно конкретна пропозиція, яке на мій погляд має влаштувати всіх, хто зацікавлений в цьому питанні. І для кого гіпотетично домовленості з МВФ є вкрай неприємним обмеженням, а не чудовою відмазкою. Але можуть бути й інші варіанти. Є тільки кілька абсолютно чітких червоних ліній, які будуть свідчити про конструктивність підходу.
1. ПнВК повинен бути прийнятий не коли-небудь потім, а зараз. Раніше бюджету або одночасно з бюджетом. Обіцянкам прийняти потім ніхто вірити не готовий.
2. ПнВК повинен бути прийнятий для всіх категорій платників. Обмеження за видами платників можуть бути тільки в перехідних положеннях і на строк не більше року. З 20-го року ПнВК має запрацювати для всіх в повному обсязі.
3. Перехідні процеси не повинні розтягуватися довше ніж на 19-й рік. Всі змінні бази і т.д. можливі тільки на 19-й рік, якщо закон почне діяти з 19-го.
4. ПнВК приймається для загальної системи оподаткування. Ніякі згадки спрощенки, скасування тим же законом окремих категорій спрощенки неприпустимі.
Якщо ж буде прийнято рішення, яке помітним чином порушить будь-яке з цих чотирьох умов, то це буде бізнесом (його помітною частиною, точніше) сприйнято гостро негативно. Причому, не просто як ігнорування своїх інтересів. А ще й як грубе порушення анного обіцянки. Причому в даному випадку мова йде не про чиновників різного ступеня високопоставлених і не про депутатів-главах комітетів. Йдеться особисто про Президента, який поманив цією пропозицією бізнес, давши йому абсолютно чіткі обіцянки.»
31 жовтня, під час зустрічі Президента України з представниками бізнесу, Катерина Глазкова, виконавчий директор Союзу українських підприємців (СУП), представила Президенту фотографії з соцмереж, де відбувається флешмоб на підтримку впровадження ПнВК з 2019 року. Вона повідомила, що за даними СУП, 72% підприємців називають високе податкове навантаження фактором, який найбільше стримує розвиток підприємств. Половина з них найбільш очікуваної реформою називають введення ПнВК.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини