Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запущено новий спосіб електронної ідентифікації особи

9 листопада 2018, 08:30
514
0
Реклама

7 листопада вступив у силу Закон «Про електронні довірчі послуги». Ним, серед іншого, запроваджується послуга MobileID - електронний підпис, що полегшує укладання угод та використання державних он-лайн сервісів.

За допомогою MobileID особа ідентифікується через мобільний телефон. Перевагами нового цифрового підходу є фіксація реального часу підписання електронних документів, можливість отримання публічних послуг не залежно від місця перебування. Стверджується, що така послуга надає досконаліший захист у порівнянні із традиційними логіном і паролем, адже MobileID практично неможливо підробити чи викрасти.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, для того аби скористатися послугою MobileID, треба звернутися до мобільного оператора та оформити (з пред'явленням паспорта та ідентифікаційного коду) нову SIM-карту із «прошитим» підписом. За його словами, нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, вона доступна на всіх типах мобільних пристроїв (ОС Android, iOS, Symbian та ін.). Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно як фізичні, так і юридичні особи.

7 листопада уряд також прийняв постанову КМУ «Про затвердження Вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг». Документ забезпечить створення єдиного простору на основі системи електронних довірчих послуг з іншими країнами та гарантуватиме захист персональних даних.

Нагадаємо, що ідея запровадження MobileID була представлена компанією «Київстар» на одному із засідань Кабміну наприкінці 2016 року та тоді ж отримала схвальну оцінку з боку урядовців.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини