Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Китай зробив свої пропозиції для реформування СОТ

28 листопада 2018, 08:30
274
0
Реклама

Агентство «Синьхуа» повідомило, що Китай підтримує проведення реформ СОТ для посилення авторитетності та ефективності організації, дотримуючись при цьому трьох базових принципів і спираючись на п'ять позицій. Про це заявив заступник представника КНР на міжнародних торгових переговорах Ван Шоувень.

Базові принципи такі:

- реформи СОТ повинні відстоювати відсутність дискримінації і забезпечення відкритості;

- захист інтересів членів організації, вирішення їх проблем при включенні в процес економічної глобалізації;

- правила повинні визначатися спільно міжнародною спільнотою.

Ван Шоувень також розповів про п'ять позицій, яких дотримується Китай. При реформуванні СОТ слід в рівній мірі запобігати загрозам існування організації та вирішувати питання щодо справедливості у сфері торгівлі. Важливо забезпечувати спеціальні та диференційовані можливості членів, а також поважати різні моделі розвитку.

Крім того, Китай виступив проти того, щоб окремі члени за рахунок висунення нових категорій і формулювань займались підміною понять. Вказується, що в даний час відбувається перешкоджання відбору членів апеляційних структур та зловживання застереженнями про національну безпеку в правилах СОТ для стягнення мита.

Нагадаємо, що поштовх до нового сплеску протекціонізму в міжнародній торгівлі дала перемога на президентських виборах в США Дональда Трампа. Він почав відразу активно впроваджувати подібні заходи. Трамп же ініціював торгові війни з Китаєм, Євросоюзом і низкою інших країн, вводячи істотні мита на імпорт і квотуючи його. «Партнери» відповіли американцям тим же. Слід визнати, що ряд цих заходів були обгрунтованими, тому що були спрямовані на виправлення перекосів, що склалися в системі міжнародної торгівлі. Але сама система від цього стала небезпечно розхитуватися. Тому і робляться пропозиції про її збалансування, але вже на якихось нових умовах. Наприклад, влітку свої пропозиції щодо реформи СОТ висловили Канада і Євросоюз. У вересні про необхідність такої реформи заявили міністри торгівлі G20.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини