Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невідповідність акту фіскалів встановленим вимогам трактується на користь платника

3 грудня 2019, 17:55
1326
0
Реклама

Суть справи: платник податків оскаржив дії податкового органу про відмову в реєстрації податкових накладних. У квитанції про зупинення реєстрації відповідач вказав невідповідність вимогам п. 6 Критеріїв оцінки ступеня ризиків.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги та зобов'язали зареєструвати накладні. Вони вказали, зокрема, на необґрунтованість цього акту.

Читайте також: Верховний Суд вказав, у якому випадку договір дарування нерухомості є нерухомості

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась з таким висновком. Вона вказала, що податковий орган, приймаючи акти індивідуальної дії, повинен навести конкретні підстави їх прийняття (фактичні і юридичні), а також переконливі та зрозумілі мотиви.

Суд пояснив, що така конкретизація необхідна для реалізації права платника податків надати вичерпний перелік документів на підтвердження правомірності своїх дій.

У даній ситуації, вживання податковим органом загального посилання на п. 6 Критеріїв, без наведення відповідного підпункту(визначення виду критерію оцінки ступеня ризиків), є неконкретизованим та призводить до необґрунтованого обмеження такого права позивача.

Відповідну постанову у справі №822/1817/18 ВС прийняв 23.10.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Також читайте:

Підприємців зобов'язали звітувати банкам за готівкові розрахунки із фізособами

Зняти готівку з карток можна буде на касах супермаркетів

Ставки єдиного податку та ЄСВ на 2020 рік

ТОП-5 запитань про РРО

Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebookщоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку та отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини