Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли рішення загальних зборів акціонерів не можна скасувати навіть на передбачених підставах

12 грудня 2018, 13:05
557
0
Реклама

Суть справи: акціонер оскаржив рішення загальних зборів акціонерів приватного акціонерного товариства. Він вказав, що не отримав відповіді на свою вимогу про обов'язковий викуп акцій протягом 30 днів, а також йому не перераховані кошти у 30-денний термін від моменту отримання товариством цієї вимоги.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказали, що через прострочення виплати інтереси позивача не порушені оскільки на час судового розгляду відповідач повністю виплатив суму викупу.

Колегія суддів Господарського суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 та ч. 2 ст. 50 Закону «Про акціонерні товариства», акціонер може оскаржити рішення загальних зборів у випадку, якщо товариство протягом 30 днів від дати направлення вимоги акціонера про обов'язковий викуп акцій не надало відповіді.

Однак ВС констатував, що таке право не створює беззаперечного обов'язку суду визнавати такі рішення недійсними.

Суд вказав, що оскільки товариство викупило у позивача акції (хоч і з порушенням строку), то його право в цій частині не є порушеним. Скасування же рішення загальних зборів акціонерів не впливає на відновлення такого права.

Відповідну постанову у справі №908/48/18 ВС прийняв 21.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини