Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок землі: прогнози від аграріїв

14 грудня 2018, 08:04
316
0
Реклама

12 грудня на Х Міждународній конференції «Ведення агробізнесу в Україні», організованій Українським клубом аграрного бізнесу, представники уряду та аграрного бізнесу підводили підсумки 2018 року та визначали перспективи майбутнього року.

За словами Олександра Бакуменко, заступника голови аграрного комітету Верховної Ради, до розгляду питання про продовження мораторію на продаж землі, на найближчий сесії депутати розглянуть три основні земельні законопроекти: №7060 у другому читанні - про передачу землі поза населеними пунктами об'єднаним територіальним громадам (ОТГ), №8121 про додаткові антирейдерські заходи та №7118-1 про управління землями.

Що стосується передачі землі ОТГ, то в.о. міністра агрополітики Максим Мартинюк зазначив, що наразі громадам передано близько 1,5 млн га. Частина земельних ділянок знаходиться в оренді, тож в подальшому саме ОТГ вирішуватимуть, чи продовжуватимуть такі договори. Окрім того, на запровадження інструментарію чекає «нічийна» земля, що також передається під управління ОТГ.

Бачення Максимом Мартинюком майбутнього розподілу сільгоспземель в Україні -75% у розпорядженні великих гравців - агрохолдингів, які формують ВВП та експорт України, 25% - дрібні господарства та фермери-одноосібники, що відповідають за культурне та харчове різноманіття.

На конференції йшлося також про законопроект №9311, або як назвала його перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, антирейдерський законопроект № 3. Він передбачає, серед іншого, позбавлення комунальних підприємств права реєстраційної діяльності і запровадження механізму виключення можливості перереєстрації землі за підробними судовими рішеннями.

Учасники форуму відмітили, що на сьогодні кожен власник та орендар землі повинен здійснити інвентаризацію власного земельного банку. По-перше, це дозволить йому усунути можливі правові прогалини у визначення правового статусу земельних ділянок, по-друге, як ділились досвідом окремі аграрії, виявити додаткові резерви та визначити шляхи поповнення земельного банку.

Для проведення такої інвентаризації та недопущення в подальшому неправомірних змін в реєстрі нерухомості можна застосовувати спеціальний сервіс SMS-МАЯК. З його допомогою про зміни в реєстрі прав на нерухоме майно можна оперативно дізнаватися за допомогою SMS-повідомлень та електронним листів, а також повідомлень в кабінеті користувача. Для інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо земельних ділянок є сервіс SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини