Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що банкам рекомендовано змінити в роботі з клієнтами

18 грудня 2018, 09:01
190
0
Реклама

Нацбанк опублікував черговий Звіт про фінансову стабільність. У ньому говориться, що в другій половині поточного року відзначено зниженням юридичного ризику банківського сектора, що відбулося вперше за останні кілька років. Це стало наслідком прийняття ряду важливих для банків законопроектів. Зменшився і ризик для прибутковості: в 2018 році банківський сектор вперше з початку кризи отримає прибуток.

Для зменшення ризиків для фінансової стабільності, а також посилення власної ефективності, банкам необхідно працювати в декількох напрямках.

По-перше, необхідно зменшувати рівень доларизації кредитних портфелів, оскільки він все ще залишається високим. Це значно збільшує кредитні ризики банків у разі девальвації гривні.

По-друге, істотна проблема банків - значні відмінності між термінами наданих кредитів і залучених депозитів, що створює системний ризик для банківського сектора. Банки повинні збільшити частку строкових депозитів і терміни, на які вони залучають кошти населення і бізнесу.

По-третє, ряд банків мають недостатній запас капіталу на випадок настання кризи. Такі банки отримали вимогу збільшити запас або провести реструктуризацію балансів і операційної діяльності.

Крім того, залишаються актуальними рекомендації, оприлюднені Національним банком в попередньому звіті. Зокрема: активізувати роботу з непрацюючими кредитами, поліпшити управління або продати непрофільні активи, придбані під час кризи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини