Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Міста України можуть залишитись без води

20 грудня 2018, 14:39
341
0
Реклама

Вступ з 1 січня в силу Закону «Про ринок електричної енергії» створює ситуацію, коли багато населених пунктів в Україні можуть бути позбавлені водопостачання. Першими забила на сполох столична влада.

Згідно з нормами Закону, водоканали повинні укласти нові договори з енергопостачальними організаціями та з 1 січня увійти у ринок електроенергії з 100% передоплатою. За оцінками експертів, електроенергія займає 30-50% в структурі тарифу.

Разом з тим, таку передоплату вони забезпечити не можуть через низку причин: тариф водоканалів не покриває витрати підприємств на електроенергію, процедура коригування тарифу сильно затягнута у часі, більшість підприємств не отримали від держави погашення заборгованості із різниці у тарифах, є затримки з відшкодування сум пільг і субсидій.

Окрім того, непогашеними залишаються старі борги. Так, в Київміськадміністрації називають суму заборгованості «Київводоканалу» у 5,8 млрд грн за спожиту електроенергію.

Тимчасовим виходом з ситуації може стати прийняття законопроекту №9406, яким передбачається внесення змін до деяких законів щодо безперебійного постачання електричної енергії суб'єктам господарювання, що надають комунальні послуги ти коригування цін/тарифів на комунальні послуги. Фактично, пропонується відстрочити вступ в силу норми про передоплату на півроку.

19 грудня профільний комітет Верховної Ради рекомендував прийняти цей законопроект, але зробити це потрібно до почастку нового року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини