Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Занижувати вартість землі при оренді стане важче

21 грудня 2018, 13:00
352
0
Реклама

В.о. міністра Мінагропроду Максим Мартинюк запросив всіх зацікавлених взяти участь в бета-тестуванні Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО), яке триватиме до кінця року. Він має функцію зворотного зв'язку, скориставшись якою можна надати розробникам свої зауваження і пропозиції.

Що дасть цей портал?

Для громадян-власників землі, які здають ділянки в оренду, - можливість переконатися в справедливості орендної плати і при необхідності скоригувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району.

Для орендарів - можливість спрогнозувати свої орендні витрати в будь-якому куточку України і обсяг обов'язкових платежів.

Для органів місцевого самоврядування - уявлення про оцінку земельних ресурсів і можливість прорахувати надходження до бюджетів, впровадження планування.

Також в Міністерстві аграрної політики і продовольства очікують активізації земельних аукціонів (в тому числі і в електронному форматі), значна частина яких зараз просто не може відбутися, якщо місцева рада не затверджує НГО для лотів.

Базою для розрахунку НГО земельної ділянки є показники якості ґрунтів. Останній раз грунтові обстеження в Україні пройшли в 1995 році. Дані були місцями неповними і вимагали уточнення. Загальна площа «білих плям» в масштабах країни склала близько 2 млн га. Працювати над їх ліквідацією і уточненням інформації повинні були власники землі, а перш за все - органи місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені в коректній оцінці своїх земельних ресурсів, оскільки від цього залежить обсяг платежів до місцевих бюджетів. Проблема була давно визнана на всіх рівнях, але в більшості випадків її рішення впиралося в 5 тис. грн - стільки в середньому коштує розробка технічної документації на земельну ділянку. При неможливості іншого, земельний податок нараховувався за середніми показниками.

7 лютого цього року Кабмін прийняв постанову №105, якою погодив проведення загальнонаціональної НГО земель сільськогосподарського призначення. На сьогоднішній день проведено комплекс робіт по оцінці, дані зведені в єдиний масив, написаний алгоритм, створений портал з можливістю онлайн-розрахунку НГО. В результаті, за словами М. Мартинюка, не залишилося жодної непрорахованої ділянки сільськогосподарських призначення за межами населених пунктів.

***

Академія ЛІГА:ЗАКОН запрошує всіх зацікавлених осіб на практикум «Земля 2019. Особливості земельних правовідносин і представництва адвокатів у земельних спорах з огляду на останні зміни в законодавстві».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини