Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні змінюється структура номерів банківських рахунків

4 січня 2019, 12:41
962
0
Реклама

Національний банк України запроваджує міжнародний номер банківського рахунку IBAN. Регулятор вважає, що це дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме модернізації системи електронних платежів НБУ. Суть змін - у номер рахунку включається інформація про країну і банк, в яких відкрито рахунок.

Встановлено, що з 1 квітня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN. Діючі номери рахунків банки повинні будуть самостійно привести у відповідність до нових вимог до 31 жовтня 2019 року - діючі номери рахунків для клієнтів доповняться кодом країни та кодом банку.

У період з 1 квітня до 31 жовтня 2019 року у реквізитах розрахункових документів можна буде зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер у стандарті IBAN. Після цього всі перекази коштів будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Очікується, що запровадження нового стандарту дасть можливість:

- ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк, що їх обслуговує;

- уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню записів в розрахункових документах;

- швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Також передбачається, що використання цього стандарту у майбутньому дозволить застосовувати QR коди, які міститимуть інформацію про IBAN.

Відповідні зміни передбачено постановою Нацбанку від 28.12.2018 №162 , яка набере чинності з 1.04.2019.

Зазначимо, що IBAN - це стандартна система для банківського рахунку в країнах ЄС. Кожна держава самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN, слідуючи вимогам стандарту ISO 13616. Для України він складається із 29 літерно-цифрових символів: коду країни, контрольного розряду (дозволяє переконатись, що номер рахунку наведено без помилок), коду банку та номера рахунку.

Нагадаємо, що Мінфін отримав доступ до інформації про банківські рахунки українців.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини