Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлені стандарти для життя населення переглянуть

9 січня 2019, 08:21
278
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся до суду для скасування постанови Кабміну «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення».

Позов мотивовано тим, що науково-громадська експертиза відповідних наборів здійснювалась неналежним складом експертної комісії, що призвело до неправильного визначення стандарту життя та стало умовою для встановлення несправедливого розміру прожиткового мінімуму.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із таким висновком і визнала постанову незаконною.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму, експертиза проводиться експертною комісією, до складу якої входять 12 членів, четверо з яких є представниками органів виконавчої влади. Це заступники міністрів соціальної політики, економічного розвитку і торгівлі, фінансів, охорони здоров'я, визначені наказами відповідних керівників.

У випадку коли член експертної комісії не може взяти участь у засіданні з поважних причин, орган зобов'язаний призначити іншого представника шляхом видачі відповідного наказу.

Верховний Суд зазначив, що заміна представника повинна відбуватися у формі видачі такого наказу, а не за довіреністю посадової особи про делегування повноважень, що мало місце в дані справі.

ВС вказує, що участь в засіданнях комісії осіб, які не мали повноважень, призвела до ухвалення неправоможних рішень комісією, а згодом і Кабінетом міністрів.

Відповідну постанову по справі №826/3639/17 ВС прийняв 20.12.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете ознайомитися з правовими позиціями ВС і судовими рішеннями, подібними до запитуваного.

Нагадамо, що з нового року підвищились ставки судового збору.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини