Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Почали діяти нові вимоги до якості деревини

10 січня 2019, 08:05
1847
0
Реклама

Із січня 2019 року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання лісо- та пилопродукції.

На відміну від раніше діючої національної, класифікація за європейською системою базується не на призначенні сортиментів, а на розмірі та якості колод:

- клас А - лісоматеріали вищої якості, які у більшості походять з нижньої частини колоди, із чистою деревиною або з незначними вадами, які не обмежують їх використання;

- В - середня якість, без особливих вимог до чистої деревини та з сучками у межах середнього значення для кожної породи;

- С - якість нижче середньої, дозволяються вади, які не значно знижують природні властивості деревини;

- D - лісоматеріали, що не відносяться до жодного з вищих класів якості, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання;

- всі інші круглі лісоматеріали, з яких неможливе отримання пиломатеріалів для загального використання. Вони , Вони підрозділяються на деревину дров'яну:

а) для промислового використання, довжиною 2-4 метри (виробництва трісок технологічних чи паливного призначення, розколювання на паливну деревину тощо);

б) для непромислового використання, довжиною до 2 метрів (може бути реалізована як паливо).

Вказані стандарти поширюються лише на лісоматеріали таких порід: бук, дуб, сосна, ялина, ялиця, модрина, тополя, тис. Причиною цього є незначне використання в ЄС інших порід. Як правило, для їх класифікації використовуються наближені стандарти, наприклад, за нормативами на тополю визначають якість колод з осики, вільхи.

Оскільки Законом «Про стандартизацію» встановлено прийняття європейських стандартів в Україні методом ідентичного перекладу, без внесення національних доповнень, то для класифікації колод із берези, вільхи, граба, акації, осики, липи, черешні тощо розроблено окремі технічні умови.

Раніше ми писали, що згідно прийнятому влітку 2018 року Закону № 2531-VIII, внутрішнє споживання необроблених лісоматеріалів обмежене до 25 млн кубометрів на рік (не залежно від обсягів споживання в попередньому році, тобто норматив не є накопичувальним). Були також суттєво збільшені штрафи за незаконну вирубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини