Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли позов про відшкодування моральної шкоди перетворюється на майнову вимогу

10 січня 2019, 08:37
3405
0
Реклама

Суть справи: позивач оскаржив дії прокуратури, через які він незаконно перебував під кримінальним переслідуванням, та просив відшкодувати йому моральну шкоду.

Місцевий суд задовольнив позов частково, призначивши дещо менше, ніж заявлене відшкодування.

Прокуратура подала апеляційну скаргу на це рішення. Однак суд залишив її без розгляду та запропонував доплатити судовий збір за вимогу матеріального характеру. Внаслідок невиконання цих вимог скаргу повернули заявнику.

Колегія суддів цивільного суду ВС погодилась із висновком суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 119, п. 1 ч. 1 ст. 80 ЦПК (в чинній на той момент редакції), ціна позову визначається щодо вимог майнового характеру.

Верховний суд роз'яснив, що позовна вимога про відшкодування моральної шкоди є майновою вимогою, якщо позивач визначив її у грошовому вимірі. Тому в такому випадку судовий збір оплачується за правилами подання позову майнового характеру.

Відповідну постанову по справі №761/11472/15-ц ВС прийняв 28.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете ознайомитися з правовими позиціями ВС і судовими рішеннями, подібними до запитуваного.

Нагадаємо, що з нового року підвищились ставки судового збору.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини