Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист економічної конкуренції вдосконалили

8 лютого 2019, 12:05
310
0
Реклама

7 лютого Верховна Рада прийняла Закон щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про захист економічної конкуренції (законопроект № 6746).

Документом врегульовано порядок та строки розгляду таких справ. Також розширено перелік осіб, які беруть у них участь, та їх права. Зокрема, такі особи матимуть право знати у вчиненні якого злочину підозрюються, ознайомлюватися з матеріалами справи та доказами, заявляти відводи посадовцям АМКУ, мати достатньо часу для підготовки захисту.

Встановлено, що особа, яка вже надавала за 12 місяців до повторної вимоги Антимонопольному комітету інформацію, пов'язану із дослідженням товарного ринку, може її не надавати, письмово про це повідомивши.

Також запроваджується процедура врегулювання у справах про антиконкурентні узгоджені дії, яка буде відкриватися за заявою відповідача. Вона передбачає, що відповідач виразив згоду не тільки розпочати переговори щодо укладення угоди про врегулювання, але і сплатити штраф.

Крім того, встановлено порядок та підстави звільнення від відповідальності та зменшення розмірів штрафів за антиконкурентні дії. Для звільнення від відповідальності потрібно подати заяву до АМКУ. Якщо один учасник відповідних дій вже подав таку заяву, то інші їх учасники зможуть звернутись із заявою про зменшення розміру штрафу. Його розмір зменшується залежно від черговості подання доказів, що мають суттєве значення: першій особі - на 50%, другій - на 30%, іншим - на 20%.

Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування, крім положень щодо процедури врегулювання, які набирають чинності з 1 січня 2020 року.

***

Раніше ми писали, як підтвердити відсутність заборгованості перед бюджетом.

***

Нагадаємо, що сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН дозволяє не тільки перевірити на благонадійність потенційних партнерів, але і забезпечити їх подальший моніторинг.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини