Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національна бізнес-коаліція сформулювала ТОП-10 пріоритетів бізнесу

8 лютого 2019, 17:39
734
0
Реклама

7 лютого Українська рада бізнесу (УРБ) та Спілка українських підприємців (СУП) у рамках Національної бізнес-коаліції презентували, як зазначила член наглядової ради УРБ Софія Арасланова, бізнесовий порядок денний, що повинен стати програмою майбутнього уряду. Окремі його позиції були обговорені безпосередньо з учасниками виборчих перегонів.

ТОП-10 являє собою сформовані очікування бізнесу від майбутніх президента і уряду. Перші шість пунктів - це результат спільної роботи УРБ та СУП. Інші чотири - були обрані усіма учасниками коаліції (73 бізнес-асоціації, що об'єднують представників малого і середнього бізнесу) шляхом рейтингового голосування із 20 запропонованих.

У підсумку ТОП-10 виглядає таким чином:

1. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній.

2. Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці.

3. Створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів.

4. Запровадження безпаперових технологій: заборона державним органам вимагати інформацію, яка міститься у державних базах даних.

5. Демонополізація ринків тепло- та енергопостачання, забезпечення рівності доступу до товарів та послуг природних монополій, зокрема електромереж, появу на залізниці приватної тяги.

6. Інституційна реформа перевіряючих та контролюючих органів: запровадження персональної відповідальності, реального ризик-орієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади.

7. Ухвалення нового Податкового кодексу (кодексу розвитку) та Митного кодексу, а також зниження державних видатків до 35% від ВВП.

8. Запровадження сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, спрощення формальностей та зменшення штрафних санкцій.

9. Збереження спрощеної системи оподаткування. Сприяння легальному мікро- і малому підприємництву.

10. Детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукції. Запровадження єдиного податкового електронного документа задля контролю ланцюжка постачання ризикових категорій товарів та стимулювання покупця отримувати фіскальний чек при їх покупці.

Учасники зустрічі, коментуючи оголошене реформування ДФС, відзначили, що розподіл митних та податкових органів цілком ймовірно стане черговою заміною вивісок. Запорукою вдалої реформи може стати, насамперед, кадрове оновлення: призначення на конкурсній основі керівного, а згодом й рядового складу.

Як заходи боротьби з контрабандою було запропоновано запровадити єдині електронні ТТН, що могли б перевірятись та відстежуватись протягом усього шляху товару від кордону до складу і магазину.

Також прозвучала думка про необхідність заміни посилення митного контролю необхідно замінити підвищенням рівня ризиків. Наприклад, при перевезення контрабанди - це можливість перевірки електронних ТТН поліцією на шляху товару. При зберіганні контрабанди - обов'язкова наявність документації на товар дозволить уникнути ситуації, коли підставні ФОП «володіють» складами з необлікованим товаром. При продажу контрабандних товарів - обов'язкове використання РРО для усіх підприємців і компаній, не залежно від розміру.

Кандидатам у президенти надано час на роздуми. Було оголошено, що перші 10 рейтингових кандидатів будуть запрошені на форум Національної бізнес-коаліції 4 березня.

***

Раніше ми писали, що податковий комітет Верховної Ради підготував до першого читання законопроект, який може запровадити новий статус юридичної особи - авторизований економічний оператор.

***

Нагадаємо, що в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН за допомогою сервісу «Навігатор» можна здійснити пошук за галузевим принципом, сферами діяльності підприємства, правовими напрямками тощо. Для цього можна скористатись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини