Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які нові проекти чекають на малий бізнес найближчим часом?

4 березня 2019, 16:00
943
0
Реклама

28 лютого у Європейській Бізнес Асоціації відбулася прес-конференція, на якій були презентовані результати Індексу настроїв малого бізнесу, який уже другий рік проводиться ЄБА в межах проекту Unlimit Ukraine. Компанія ЛІГА:ЗАКОН вже другий рік поспіль є партнером проекту.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства економічного розвитку, Офісу ефективного регулювання (BRDO), компанії ЛІГА:ЗАКОН, а також малого бізнесу.

Раніше ми писали про те, що виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко презентувала результати проведеного дослідження. Прокоментували їх бізнес-лідер сервісу для подання звітності Liga:REPORT Ольга Таранова та керівник Центру бухгалтерської експертизи компанії ЛІГА:ЗАКОН Юрій Циганок. Нагадаємо, що загальний індекс настроїв малого бізнесу склав 2,7 із 5 можливих, тоді як минулорічний був 3,2. За результатами опитування головною проблемою для бізнесу стало податкове навантаження.

«Невизначеність змушує підприємців бути обережними у своїх прогнозах. До того ж, мінливе законодавство, передвиборча турбулентність, корупційний тиск залишаються проблемами, які стримують оптимістичні настрої як великого, так і малого бізнесу. Хоча при цьому приємно відмітити, що малий бізнес планує подальший розвиток та розраховує на покращення стану справ найближчим часом», - коментує такі результати Анна Дерев'янко.

Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук погодився із тим, що на негативний настрой бізнесу впливає передвиборча ситуація. Однак він вказав, що останнім часом держава активно трансформується по відношенню до малого та середнього бізнесу.

«У кінці 2018 року запрацював Закон «Про електронні довірчі послуги». Це означає, що багато державних сервісів повинні бути переведені в онлайн режим. Наприклад, модельний статут. Зараз ми з Міністерством юстиції маємо намір реалізувати інструмент, за допомогою якого можна буде зайти на веб-сервіс, відповісти на ряд питань і система підготує всі документи, необхідні для того, щоб зареєструвати юридичну особу. Для цього ми плануємо підготувати низку змін до підзаконних нормативних актів. На даний момент хочу відзначити роботу державного порталу Start business challange - це інструмент для того що б відкрити бізнес. За минулий рік портал отримав близько півмільйона відвідувачів. Також за минулий рік всі інспекційні органи, крім ДФС, перейшли в онлайн-формати роботи. З нею можна ознайомитись на Інспекційному порталі», - зазначив він.

Участь в обговоренні взяли також представники малого бізнесу. Засновниця марки нижньої білизни «Leaf» Ольга Дегтярьова серед основних проблем ведення бізнесу в Україні назвала проблему масштабування підприємства через недостатність фінансів. Погоджуючись із таким твердженням, засновник марки соусів «Mr. Caramba» Роман Мартинов також вказав на надто високі ставки кредитування для малого бізнесу.

Директор розвитку підприємництва та регуляторної політики Мінекономрозвитку Денис Гутенко нагадав, що у кінці минулого року запрацював Офіс розвитку малого та середнього підприємництва. «Найголовніше його завдання - це розбудова мережі центрів підтримки підприємництва. Також на даний момент опрацьовується модель щодо часткового гарантування кредитів для малого бізнесу, що спростить доступ до їх отримання», - додав він.

На сам кінець, ми вирішили запитати у Анни Дерев'янко про позитивні зміни, які дозволяють малому бізнесу планувати свій подальший розвиток. Відповідаючи на питання, вона відзначила прийняття Закону «Про валюту і валютні операції». «Ми розуміємо, що миттєвої зміни очікувати не можна, оскільки банки мають перебудувати свої внутрішні бізнес-процеси для того, щоб закладені в закон прогресивні норми могли реалізуватися на практиці. Миттєва річ - це онлайн покупка валюти. Вона повинна одразу надати позитивний поштовх для бізнесу», - додала вона.

***

Раніше Платформа ЛІГА:ЗАКОН також презентувала свої продукти на міжнародному технологічному форумі.

***

Нагадаємо, що до 11 березня передплатити видання для бухгалтера: «ІНТЕРАКТИВНА БУХГАЛТЕРІЯ» та «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» можна за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини