Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як не потрапити під роздачу або 6 рекомендацій суб'єкту декларування

18 березня 2019, 11:00
7368
0
Реклама

1 січня 2019 року в Україні стартував черговий етап електронного декларування, який триватиме до 1 квітня. І хоча час для заповнення декларації ще є, суб'єктам декларування варто задуматися про зміст своєї декларації вже зараз.

Потрібно констатувати, що за минулий рік Національним агентством з попередження корупції (далі - НАЗК) було випущено ряд інформаційних матеріалів та роз'яснень, які внесли ясність в ряд проблемних питань. Однак, як показала практика, суб'єктів декларування продовжують притягувати до адміністративної відповідальності через невеликі помилки, допущені при заповненні декларації, а також невірне трактування положень законодавства.
Саме тому в даній статті ми розглянемо практичні нюанси, пов'язані із заповненням декларації.

1. Право на помилку

Безумовно, кожна людина може допустити помилку при заповненні електронної декларації й саме тому ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» надає такій особі право подати виправлену декларацію протягом семи днів після її подачі. В такому випадку вам не потрібно звертатися в НАЗК, досить скористатися відповідною опцією, доступною в електронному кабінеті. Потрібно відразу відзначити, що дана можливість доступна лише для разового використання.

Якщо ж ви виявили невірні відомості у декларації після закінчення зазначеного терміну, то в такому випадку вам потрібно повідомити про це в НАЗК і виправити відповідні відомості в строк, який буде визначено уповноваженою особою. Краще це зробити максимально оперативно, не чекаючи моменту притягнення до відповідальності та не сподіватися на те, що цей аспект залишиться непоміченим.
В даному випадку важливо звернути увагу на наступні нюанси:


1. Листи, які відправляються до НАЗК повинні відправлятися з електронної адреси, яка вказана в вашому електронному кабінеті. Такі дії дозволяють вас ідентифікувати і довести факти і суть ваших звернень в НАЗК в разі, якщо ситуація перейде в судову площину. Крім того, в тексті листа доцільно вказати ваші дані, а саме: прізвище, ім'я, по батькові; номер облікової картки платника податків, а також дуже чітко і по суті викласти суть помилки і необхідних правок.


2. Якщо ви звернулися із запитом до НАЗК в чаті, важливо продублювати зміст свого звернення за допомогою відправки листа аналогічного змісту на офіційну електронну адресу НАЗК.


3. Крім звернення з електронним листом, важливо також звернутися до НАЗК з відповідним запитом у паперовому варіанті. При цьому потрібно відправити цінний лист з описом вкладення. У тексті опису вкладення я б також рекомендувала дуже коротко викласти суть звернення. Опис вкладення і чек після відправки цінного листа важливо зберегти.

2. Кілька слів про нерухомість

В даному розділі декларації ми вказуємо лише інформацію, актуальну станом на 31.12.2018 року, а це означає, що в разі, якщо особа володіла відповідним майном весь рік, але в останній день року це право припинилося, то таке майно в розділі 3 декларації не відображається.
Датою придбання нерухомого майна у власність вважається дата державної реєстрації такого майна. Якщо ж точна дата придбання майна вам невідома і ця інформація не може бути отримана з достовірних джерел, тоді датою може бути вказано 1 число певного місяця і року.
Якщо вартість майна, відображена в документах вказана в радянських рублях або ж неможливо встановити вартість в гривнях, оцінка такого майна не проводилася або її результати невідомі суб'єкту декларування, в такому випадку в поле декларації про вартість майна слід вказати: «Невідомо».

3. Транспортні засоби

Відомості про транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми вказуються в декларації незалежно від їх вартості. При цьому в декларації зазначається вартість транспортного засобу на дату його придбання у власність, володіння або користування. Витрати на митне оформлення або реєстрацію транспортного засобу у таку вартість не включаються. Водночас, якщо відповідні витрати на митне оформлення або реєстрацію перевищують встановлений поріг декларування і були здійснені суб'єктом декларування в звітному періоді, то він повинен бути відображений в розділі декларації «Видатки та правочини».
Дуже важливий момент, пов'язаний з довіреностями, за якими придбавалося або відчужувалося майно. Дуже часто суб'єкт декларування не знає про те, що незважаючи на відчуження автомобіля, він продовжує рахуватись титульним власником транспортного засобу і тому ці дані не відображає в декларації. Саме тому, якщо ви стикалися з подібною моделлю придбання і відчуження транспортних засобів, важливо звернутися з відповідним запитом до сервісного центру МВС і перевірити наявність або відсутність таких даних щодо себе.

4. Нематеріальні активи

В цьому розділі е-декларації вказуються об'єкти права інтелектуальної власності, які можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті (патент на винахід, корисну модель, ноу-хау, промисловий зразок, права на топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, торгову марку або комерційне найменування, авторське право і т.д.), а також право на використання надр або інших природних ресурсів, ліцензії на право користування об'єктами інтелектуальної власності, що належать суб'єкту декларування або члену його родини і т.п.
При цьому слід враховувати, що в разі, якщо об'єкт права інтелектуальної власності може бути оцінений в грошовому еквіваленті, такий об'єкт слід відобразити в декларації, навіть якщо така грошова оцінка не проводилась. В той же час у суб'єкта декларування відсутній обов'язок проведення оцінки об'єкта декларування спеціально для внесення відповідної інформації в декларацію, тому якщо вартість активу на момент виникнення прав на нього не відома, про це слід вказати.

5. Подарунки

Закон України «Про запобігання корупції» визначає подарунком грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надаються / отримуються безкоштовно або за ціною нижчою за мінімальну ринкову.
Якщо ж дохід або подарунок був отриманий в іноземній валюті, то його розмір слід перерахувати в гривню за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату отримання такого доходу (подарунку).
Подарунки вважаються доходом незалежно від того, в якій формі вони надходять - у формі грошових коштів або в іншій формі.
До доходів фізичних осіб, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, відносяться також:
- основна сума депозиту (вкладу), внесеного платником податку до банку чи небанківської фінансової установи, яка повертається йому;
- сума, одержувана платником податку в результаті продажу права вимоги на депозит;
- основна сума кредиту, що отримується платником податку (протягом терміну дії договору), в тому числі фінансового кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти.
Всі ці категорії доходів повинні бути відображені в електронній декларації.

6. Грошові кошти

Не підлягають декларуванню готівкові грошові активи (у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках, вклади до кредитних спілок та інші небанківські фінансові установи, кошти, позичені третім особам) і активи в дорогоцінних (банківських) металах, сукупна вартість яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня звітного року. Якщо сукупна вартість всіх наявних активів у суб'єкта декларування або члена його сім'ї грошових активів не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня звітного року, то такі активи не вказуються в декларації.

Резюмуючи все вищевикладене, хотіла б звернути увагу на те, що суб'єкти декларування частіше стали вказувати інформацію про доходи та майно як ту, яка їм не відома. У той же час дані державні реєстри надають зворотну інформацію. Саме тому важливо завжди пам'ятати про те, що подача декларації з явно недостовірними даними щодо об'єкта, який має вартість і такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів, може призвести до притягнення особи до кримінальної відповідальності, а отже дуже важливо уважно перевірити всю інформацію, яка вноситься в декларацію.

Нагадаємо, перевірити репутацію своїх бізнес-партнерів можна за допомогою онлайн-сервісу CONTR AGENT. Отримати тестовий доступ до сервісу ви можете за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини