Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як не пропустити строки подачі податкових накладних? (КОМЕНТАР)

22 березня 2019, 11:06
4704
0
Реклама

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу реєстрація податкових накладних (ПН) та/або розрахунків коригування до податкових накладних (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

- для ПН та РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

- для ПН та РК, складених з 16 по останній календарний день, - до 15 календарного дня наступного місяця;

- для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання розрахунку.

Водночас, Порядок ведення ЄРПН встановлює, що після надходження ПН до ДФС в автоматизованому режимі здійснюється її розшифрування та проводиться перевірка за визначеними критеріями. За результатами формується відповідна квитанція. Вона в електронній формі надсилається платнику податку протягом операційного дня та є підтверджувальним документом.

Порядком визначено, що операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. І якщо протягом операційного дня квитанцію про прийняття або неприйняття ПН не надіслано, така накладна вважається зареєстрованою в ЄРПН.

На практиці все ж трапляються випадки, коли ніби своєчасно направлені до ЄРПН податкові накладні до кінця операційного дня не реєструються, результатом чого стає накладання ДФС штрафних санкцій. Дуже часто таки випадки трапляються при направленні накладних після 18-ї години в останній день терміну їх реєстрації.

Платник податків, незалежно від суми нарахованого штрафу за результатами камеральної перевірки (а вони можуть сягати від кількох тисяч до мільйонів), спочатку оскаржує результати перевірки, податкові повідомлення-рішення і, зрештою, звертається до суду.

Суд, швидше за все, стане на сторону платника податку, який здійснив усі передбачені законодавством дії і не мав умислу ухилятись від сплати податку. Проте витрачені час, нерви та кошти.

Тож, плануючи подавати податкові накладні чи розрахунки коригування 15 числа чи в останній день місяця слід пам'ятати, що на їх обробку - розшифрування, перевірку та підготовку квитанції - потрібен час. Так само слід зважати на недосконалість будь-якого програмного забезпечення і ДФС тут не виключення.

Наталія Артемчук, координатор митного комітету Європейської Бізнес Асоціації: «у випадку несвоєчасної реєстрації ПН на покупця (неплатника ПДВ) за умови нарахування і сплати платником податку податкового зобов'язання з ПДВ, не порушуються інтереси ані інших платників, ані Державного бюджету, адже податкове зобов'язання нараховується та сплачується продавцем незалежно від факту оформлення та реєстрації ПН.

Наразі існує нагальна необхідність у внесенні змін до п. 120.1 ст. 120 ПК в частині незастосування або значного пом'якшення штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, які складаються на постачання товарів (послуг) покупцю - неплатнику ПДВ за умови відсутності заниження податкового зобов'язання перед державним бюджетом та порушення прав інших платників ПДВ.

Крім того, ми пропонуємо перенести кінцевий термін реєстрації податкових накладних на покупця на 19 число місяця наступного за звітним. Це значно розвантажить сервер ДФС в дні пікового навантаження».

***

Раніше ми писали про те, чому ФОП повинен бути уважним при переказах коштів між власними рахунками.

***

Нагадаємо, що модуль «Мистецтво оборони» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН допоможе підготуватись до візитів представників ДФС і при цьому мінімізувати негативні наслідки таких візитів. Там містяться, наприклад, конкретні інструкції для секретаря, охоронця, бухгалтера, а також алгоритми дій, наприклад, при надходженні письмового запиту.

Тестовий доступ до модуля можна отримати за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини