Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

ОСББ не може відключити електро-, водо- та теплопостачання при наявності заборгованості

26 березня 2019, 10:10
16318
0
Реклама

Суть справи: мешканка гуртожитку оскаржила дії об'єднання співвласників багатоквартирного будинку щодо відключення електропостачання та водопостачання через заборгованість.

Місцевий суд визнав такі дії ОСББ незаконними. Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із висновком місцевого суду.

Відповідно до ст. 17 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», об'єднання має право звертатися до суду у разі відмови співвласника своєчасно та в повному обсязі сплачувати встановлені внески і платежі, відшкодувати заподіяні збитки.

Водночас, згідно з Правилами користування електричною енергією (чинними на момент виникнення спору), енергопостачальник може відключити споживача у разі порушення термінів сплати за спожиту електричну енергію.

Верховний Суд вказав, що відключення енергопостачання відповідачем є незаконним, оскільки це належить до повноважень енергопостачальної організації. Крім того, відповідач не довів наявність безспірної заборгованості за спожиту енергію, а підставою для відключення стала заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території.

Відповідно, відключення водопостачання також є компетенцією відповідних підприємств водопостачання.

Відповідну постанову по справі № 766/22228/17 ВС прийняв 12.12.2018. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

***

Раніше ми писали про те, як захиститись від штрафів комунальних служб.

***

Нагадаємо, що модуль «Мистецтво оборони» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН допоможе підготуватись до візитів правоохоронних, перевіряючих та контролюючих органів і при цьому мінімізувати негативні наслідки таких візитів. Тестовий доступ до модуля можна отримати за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини