Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Результати опитування фінансових директорів Центральної Європи та України: чи оптимістичний прогноз на 2019 рік?

26 березня 2019, 15:49
421
0
Реклама

Фінансові директори майже 700 провідних компаній Центральної Європи (ЦЄ) із різних галузей і секторів економіки позитивно оцінюють економічні перспективи та мають великі сподівання щодо розвитку бізнесу. Хоча сплеск оптимізму, що спостерігався у 2018 році, дещо минув, прогнози залишаються сприятливими й у поточному році.

Пропонуємо до вашої уваги результати опитування фінансових директорів 2019 року, проведеного компанією «Делойт» у Центральній Європі. Дослідження уже десять років поспіль слугує барометром настроїв серед провідних фінансових експертів центральноєвропейського регіону.

Результати опитування фінансових директорів в Україні

Українські фінансові директори виявилися найбільш оптимістично налаштованими і 95% з них поділилися своїми очікуваннями щодо зростання прибутку компанії, в той час як в країнах Центральної Європи тільки 65% їхніх колег поділяють такі прогнози.

Реформи та події, що відбуваються в країні останнім часом, мають сприятливий вплив на бізнес-середовище. Зокрема, Україна постійно покращує свій індекс легкості ведення бізнесу. Наразі ми перебуваємо в процесі реформ за підтримки міжнародних інституцій (як-от Світовий банк, ЄБРР, USAID).

У 2018 році експорт товарів та послуг до ЄС збільшився на 2,5 млрд доларів у порівнянні з аналогічним показником за 2017 рік і склав 17,5 млрд доларів. Протягом цього періоду імпорт з ЄС до України також збільшився на 2,4 млрд доларів і склав 19,0 млрд доларів.

Єдиний показник, за яким фінансові директори України дають більш обережні оцінки ніж їх європейські колеги - це економічна невизначеність, в умовах якої бізнес змушений працювати. В Україні 42% фінансових директорів вважають загальний рівень економічної невизначеності високим, тоді як в ЦЄ - тільки 35%. Такі очікування можуть бути обумовленими майбутніми президентськими і парламентськими виборами, які відбудуться в 2019 році.

65% українських фінансових директорів не вважають, що 2019 рік буде сприятливим для збільшення рівня прийнятного ризику. Такі результати схожі з очікуваннями фінансових директорів у ЦЄ (73%) і можуть свідчити про глобальний характер тенденції.

Очікування українських фінансових директорів щодо зростання ВВП корелюють із середніми показниками в регіоні ЦЄ. Зокрема, 42% українських CFO оптимістично оцінюють зростання ВВП у 2019 році. Позитивні перспективи також підтверджуються тим фактом, що рівень ВВП в Україні постійно зростає протягом 2016-2018 років, темпи зростання між 2,4%-2,9%.

Фінансові директори України прогнозують, що інфляційний тиск залишатиметься високим у 2019 році. 72% респондентів очікують, що показник інфляції зростатиме протягом наступних 12 місяців. В останні роки інфляційний тиск в Україні був доволі жорстким. Проте, рівень інфляції знизився до 9,8% у 2018 році порівняно з 13,7% у 2017 році та досяг п'ятирічного мінімуму.

Разом із очікуванням збільшення прибутку компанії протягом наступних 12 місяців, українські фінансові директори прогнозують зменшення безробіття. Такої думки дотримуються 58% опитаних в Україні, і тільки 38% в ЦЄ.

Наразі в Україні спостерігається міграція активного працездатного населення до Центральної Європи, через що український бізнес може очікувати подальшого зростання заробітної плати та дефіциту місцевих працівників.

За статистикою, кількість вакантних посад зросла. Україна залишається привабливою не тільки як ринок для різних галузей, а й як виробничий майданчик для міжнародних компаній та постачальник аутсорсингових послуг у сфері ІТ та бізнес-процесів.

У 2018 році декілька міжнародних компаній, а саме Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), Bayer та інші, створили нові виробничі сектори в Україні. Крім того, на український ринок вийшла низка глобальних роздрібних компаній, серед яких IKEA та H&M, та лоукост-перевізник Ryanair.

Опитування фінансових директорів країн Центральної Європи

Результати 2019 року відображають незначні негативні зміни у кількох ключових сферах, що свідчить про повільне зростання занепокоєння щодо фінансової та економічної невизначеності, з якою зіштовхується бізнес.

Головні результати, виявлені під час опитування:

• зростання ВВП очікується в середньому на рівні 2,3%, що на 0,1% менше ніж у 2018 році;

• частка фінансових директорів, що очікують зниження рівня безробіття протягом наступного року, зменшилася із тогорічних 48% до 38% у 2019 році;

• частка респондентів, що передбачають високий рівень невизначеності в бізнес-середовищі, зросла із 31% у 2018 році до 35% поточного року.

Економічні прогнози

Фінансові прогнози компаній залишаються позитивними, але нижчими ніж у попередні роки.

Аналізуючи ситуацію за минулих шість місяців, фінансові директори найчастіше оцінюють фінансові перспективи своїх компаній як «кращі» або «без змін» (разом 39%). Проте тенденцією, що спостерігається з 2016 року, стало постійне, хоча й поки незначне, зниження оптимізму. Більшість фінансових директорів вважають, що доходи компаній будуть вищими у 2019 році (66%), але частка, тих, хто розділяє таке позитивне бачення, знизилася порівняно з минулим роком на 7 п.п.

Перспективи бізнес-середовища

Збільшилась кількість фінансових директорів, не схильних до ризику, порівняно з 2018 роком

Як і торік, більшість опитаних фінансових директорів вважають, що зараз не найкращий час для прийняття високоризикованих рішень у сфері фінансів. Загальна частка фінансових директорів, які дотримуються цієї думки, зросла майже до трьох чвертей (73%), хоча існує деяка розбіжність в оцінках залежно від країни респондентів. Наприклад, якщо в Угорщині та Болгарії фінансові директори оптимістично ставляться до ризиків у економічному середовищі, у Словаччині, Литві, Польщі та Румунії очікування більш песимістичні, ніж минулого року.

Операційна маржа за очікуваннями залишиться незмінною або зросте

Більшість фінансових директорів очікують, що операційний прибуток зросте або залишиться незмінним (разом 38%), але спостерігається незначне зниження оптимістичних очікувань порівняно з попереднім роком (з 42% у 2018 році до 38% у 2019 році).

Зростання витрат визнано найбільшим фактором ризику

Оцінюючи основні фактори ризику, з якими зіштовхуються компанії, понад половина фінансових директорів (57%) вбачають головну загрозу бізнесу у зростанні витрат. Занепокоєння здебільшого викликають витрати на робочу силу (відзначили 90% респондентів), транспорт (82%) і виробництво (83%). Водночас найсуттєвіше зросла кількість відповідей із прогнозом про збільшення витрат, пов'язаних із вартістю запозичень (на 9 п.п., з 55% у 2018 році до 64% в 2019 році).

Рівень зайнятості

Рівень зайнятості за очікуваннями залишиться незмінним або збільшиться

Більшість фінансових директорів сподіваються, що кількість працівників у їхніх компаніях залишиться незмінною (45%) або збільшиться (37%). Однак, зважаючи на очікування щодо зниження інших показників діяльності компаній, наявна тенденція, що фінансові директори меншою мірою готові до найму нових працівників. Коли у компанії виникає потреба у тому чи іншому спеціалісті, найскладніше підбирати фахівців, що мають технічні знання та достатній досвід роботи. Основними заходами, спрямованими на подолання дефіциту кваліфікованого персоналу, є покращення оплати праці та навчання працівників.

Поширення штучного інтелекту

Під час опитування у 2019 році, ми приділили особливу увагу ставленню фінансових директорів до штучного інтелекту (AI) та їхньому досвіду застосування рішень, розроблених на основі AI та інших когнітивних технологій. Попри значні досягнення останніх років у сфері штучного інтелекту, результати опитування демонструють, що компанії у Центральній Європі не готові швидко впроваджувати AI, аби користуватися його перевагами. Ключові висновки такі:

• 64% фінансових директорів відзначають, що фінансова функція у їхніх компаніях погано або зовсім не підготовлена для впровадження рішень на базі штучного інтелекту;

• 77% компаній регіону не використовують жодних когнітивних інструментів;

• серед фінансових директорів немає одностайної думки стосовно доречності застосування рішень з АІ у фінансовій сфері;

• найбільш популярною сферою застосування АІ є виконання рутинних завдань, і лише окремі фінансові директори користуються технологіями на базі штучного інтелекту для підтримки управлінських процесів;

• головною сферою застосування рішень на базі АІ є бухгалтерський облік;

Зважаючи на можливе заміщення працівників рішеннями на основі штучного інтелекту або іншими когнітивними інструментами, довгострокова перспектива щодо можливостей працевлаштування не є позитивною, хоча фінансові директори вважають, що протягом наступних трьох років вплив цих технологій буде незначним, а АІ, когнітивні системи та працівники, найімовірніше, будуть доповнювати можливості один одного. Проте, все ж прогнозуються, що через 10 років значна кількість робочих місць у фінансовій сфері буде замінена технологіями.

Повний реліз звіту доступний на сайті

Якщо у вас виникли додаткові запитання, зверніться, будь ласка, до Анастасії Бегези, медіа та контент спеціаліста «Делойт» в Україні - abeheza@deloitte.ua

***

Нагадаємо,при встановленні нових і перевірці наявних ділових контактів може бути корисним сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він, серед іншого, дозволяє перевірити інформацію про можливе включення ваших контрагентів у санкційні списки України, ЄС, США та інших країн, а також здійснювати їх подальший контроль.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини