Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рита Розен: «Свій бізнес в ОАЕ можна відкрити протягом години»

27 березня 2019, 18:44
4727
0
Реклама

- Як Ви потрапили а ОАЕ?

У січні 2015 року я вперше прилетіла у Емірати в якості туриста, провела свої перші два тижні у Дубай, Абу Дабі, Фуджейрі та Шарджі, які показали наскільки відрізняється життя в країні від того, якою я її уявляла. Країна вразила своєю високою мораллю, відкритістю до всіх культур світу, гостинністю, доброзичливістю, готовністю йти на зустріч в різних життєвих ситуаціях і найголовніше можливостями! В Еміратах досить просто знайти роботу або відкрити власний бізнес. Держава надає численні пільгові програми для стартапів та бізнесу в цілому. Наприклад, в даний момент стартапи у галузі фінансових технологій можуть отримати ліцензію безкоштовно в найпрестижнішій ВЕЗ (вільній економічній зоні).

- Яка специфіка ринку ОАЕ?

В Еміратах працює і проживає близько 10 мільйонів людей, з яких 80% експатів і тільки 20% місцевого населення. Це впливає на стиль життя. 80% експатів значно вплинули на культуру та принципи ведення бізнесу. Специфіка кожного офісу - це багатонаціональність. Тут існують всі культури світу та діалекти. Проживаючи в Дубай, ви не матимете бажання більше подорожувати - весь світ приїде до вас. Переважають такі національності як індуси, філіппінці, пакистанці. Останнім часом багато експатів з України.

- Чим відрізняється консалтинговий бізнес в ОАЕ і в Україні?

Головна відмінність - законодавство. Юристам складніше працювати в іншій юрисдикції, хоча багато українців працюють і навіть відкривають свої юридичні фірми тут. Інших відмінностей немає. Моя спеціальність - маркетинг - я провела незліченну кількість проектів в Дубай і вони настільки схожі за специфікою і веденням в Україні, що виникає дежавю.

- Чи складно відкрити компанію в ОАЕ? Що для цього потрібно? Які ризики?

Свій бізнес, в якому ви будете 100% власником своєї компанії, можна відкрити протягом 1 години - в даний момент діє спрощена система реєстрації. Державний Департамент по Економіці офіційно проводить програму "Ліцензія протягом 5 хвилин" - ви можете прийти в будь-яке відділення даної держструктури і через короткий час вийти з ліцензією на власний бізнес. При цьому з вами має бути місцевий "спонсор" (local sponsor), який буде значитися в документах вашим Агентом, в даному випадку у вас буде 100% акцій вашої компанії. Якщо бажаєте отримати інвестиції у власний проект, ви можете домовитися зі спонсором на 51% - 49% акцій, де у нього буде більша частина акцій - в такому випадку він буде не номінальним, а фактичним спонсором - інвестором для вашого бізнесу. Така ліцензія видається на "мейнленд" (main land), на відміну від ліцензій які можна отримати в ВЕЗ. Багато місцевих бізнесменів пропонує інвестиції в бізнес на дуже вигідних умовах.

Також можна відкрити власний бізнес в одній з численних ВЕЗ, тоді вам не потрібно буде шукати місцевого спонсора. Коли я реєструвала власну компанію, я обрала варіант з місцевим спонсором - так як це найбільш вигідно в моєму випадку. У разі реєстрації в ВЕЗ обов'язковою умовою буде відкриття офісу у тій же ВЕЗ, в якій ви зареєструєте бізнес. Тобто, ви прив'язані до місця реєстрації і зобов'язані оформити договір оренди офісу або як мінімум робоче місце з першого дня ліцензії. У разі реєстрації з місцевим спонсором ("меінленд", main land) - вам не потрібно оформляти договір оренди протягом першого року з моменту реєстрації і в подальшому ви можете відкрити офіс в будь-якому місці. Ви економите гроші на оренді офісу.

Під час реєстрації бізнесу в будь-якому випадку важливо визначитися з формою власності компанії - у цьому вам допоможуть на місці реєстрації.

- Скільки, приблизно, буде коштувати реєстрація власної компанії і скільки займе відкриття рахунку в банку?

Орієнтовна вартість реєстрації компанії від $5000. У цю вартість входить: обов'язкова реєстрація назви, ліцензія, відкриття банківського рахунку, ваша віза на 3 роки, послуги спонсора, робоче місце в офісі (коворкінг), оплата комунальних послуг, вайфай. У преміум пакет (на 800 доларів більше) входять послуги секретаря, юридична адреса, конференц-зал для ведення переговорів та паркувальне місце. Це все протягом 1 дня. Сайт компанії, яка відкрила мій бізнес в Дубай: https://www.setupdubaibusiness.com/ru/ - версія російською мовою, де ви зможете дізнатися останні новини, так як законодавство змінюється досить часто і з'являються нові пропозиції на ринку.

До речі, паркування - один з найбільш важливих аспектів. В Еміратах без власної машини дуже складно, особливо в спекотну пору року, коли термометр досягає 50 градусів. Місто не пристосоване для пішоходів. Отримання водійської ліцензії це окрема історія. Навіть водієві зі стажем необхідно буде пройти 20 уроків водіння, здати іспити. Це приблизно розтягується на 4-6 місяців та коштує близько 2500 доларів. Бензин коштує дешевше води.

- Які потреби місцевого ринку? З якими продуктами/послугами краще виходити на ринок? Чи варто замовляти маркетингові дослідження?

Держава веде широкомасштабні програми та заходи щодо залучення інвестицій в країну. Один з таких заходів - всесвітня виставка Експо 2020 року, яка відбудеться менш ніж за рік та приверне близько 20 мільйонів туристів та відповідно капітал в країну. Україна бере участь у виставці та будує свій павільйон в Дубай. Для виходу на ринок Еміратів варто замовити маркетингову стратегію розвитку бренду для залучення потенційних клієнтів. Це найбільш затребувана послуга. Розробка стратегії займе від 5 робочих днів та коштуватиме від 500 доларів - в обмін ви отримуєте керівництво до дії по залученню клієнтів для вашого бізнесу.

В Еміратах бізнес умовно розділено на категорії "великого, середнього, малого" - де Small and medium-sized enterprises (SMEs) - найбільш широкий сегмент. Торгівля, туризм, консалтинг, аудитори, реклама, маркетинг, розробники програмного забезпечення, сфера обслуговування (салони краси, готельний бізнес) - найбільш популярні напрямки, але сьогодні настільки сприятливі умови ведення бізнесу і відкриття компанії в Дубай, що щохвилини відкриваються фірми в усіх напрямках діяльності. Наприклад, психолог з України знайде тут своїх клієнтів і розвине бізнес досить швидко - достатньо бути професіоналом своєї справи.

Інший приклад, мої знайомі, які мають невеликі уявлення про організацію заходів і без освіти у маркетингу - вже відкрили свій офіс і отримали ліцензію на організацію заходів у Еміратах. У більшості випадків для отримання ліцензії підтвердження кваліфікації не потрібно. У такому випадку, вони будуть керівниками свого бізнесу, наймуть професіоналів в штат, запустять онлайн-рекламу - це мінімум для старту, який дозволить їм вийти у прибуткове підприємство через короткий час. Загалом, послуги організації заходів входять в розряд затребуваних і у них є високий шанс стати прибутковим агентством. Я знаю підприємців, які прилетіли у країну без знання англійської мови, вони отримували ліцензію і вели торгівлю серед російськомовного населення в Еміратах. Вони успішні підприємці та вже протягом 4 років працюють в Дубай. Найголовніше - мати величезне бажання займатися улюбленою справою!

- Чи потрібно відкривати офіс в Дубай і які переваги це дає?

У перший рік ліцензії офіс відкривати не обов'язково, якщо ви отримуєте ліцензію "меінленд". Є багато коворонкінг ком'юніті, майже в кожному бізнес-центрі, можна обрати за сферою діяльності, національності і т.д. Багато хто працює у Старбакс і в кафе Дубай Молла.

- З чого починати виходити на ринок ОАЕ? Які можуть бути допущені помилки? Які можуть бути труднощі?

Необхідно мати бізнес план і точне розуміння фінансової сторони. Тобто, вам потрібен фахівець, який точно пропише ваші капіталовкладення на ведення бізнесу. Ви можете залучити інвестора або самостійно вести бізнес, але розуміння того, скільки і на що витрачати (або не витрачати) гроші має бути. Також є багато варіантів заощадити - для цього потрібно мати надійного партнера і консультанта. Це допоможе знизити витрати в 3-4 рази. Я часто спілкуюся з експатами, які працюють в Еміратах по 10-15 років, навіть вони не знають багато вигідних партнерських програм.

Наприклад, якщо ви висококласний фахівець та виявляєте інтерес до співпраці з компаніями - вам запропонують значну знижку на реєстрацію бізнесу в обмін на ваші послуги. Або бартер. При умінні вести переговори і торгуватися як на сході - можна домогтися кращих умов оплати. Наприклад, 2-3 місяці безкоштовної оренди офісу в самому центрі Дубай. Деякі спонсори заявляють дуже завищені гонорари за послуги - в той час як інші можуть запропонувати вигідний спонсорський пакет при реєстрації вашого бізнесу. Дуже важливий місцевий партнер, який порадить де "реклама" перебільшена - так як особливість рекламодавців красиво описувати звичайні проекти - це норма.

- Як продукти і послуги адаптувати під потреби і специфіку ринку?

Адаптація потрібна мінімальна, так як в країні впроваджені міжнародні стандарти, представлений весь міжнародний бізнес та щохвилини відкриваються нові компанії. Культура Еміратів вносить тільки позитивну ноту і колорит, що є плюсом. Варто звернути увагу на сезонність.

- А в чому фішка з сезонністю? Які сезони хороші/погані?

Літо - сама спекотна пора року в Еміратах, температура досягає 50 градусів і це впливає на приплив туристів, відповідно кафе і готелі відчувають спад в літні місяці. Рамадан - 30-денний період посту для мусульман, дати посту зсуваються від року в рік і залежать від місячного календаря. У 2019 Рамадан почнеться приблизно 5 травня. Під час Рамадану робочий день офіційно скорочено на 2 години для всіх співробітників будь-якої національності та віросповідання, а для мусульман, які дотримуються посту - на 3 години, при цьому роботодавець зобов'язаний платити повну зарплату. Найприбутковіший сезон - новорічні свята, в цей час в торгових центрах продажу досягають рекордних розмірів. Безпосередньо в новорічну ніч дороги блокують і пробки на деяких дорогах тривають 5-6 годин.

- З якими проблемами в ОАЕ (ділової спрямованості) стикнулися Ви особисто?

Єдина проблема - низький професіоналізм. Здавалося б, Дубай і Емірати - це центр світу в сфері інновацій, технологій, сфери обслуговування і в принципі в будь-якому напрямку. Поряд з унікальними проектами, існує непрофесіоналізм у окремих провайдерів послуг. Ім'я та бренд компанії може бути великим, але є ризик втратити кровно зароблені гроші, довірившись бренду і не перевіривши наскільки якісні послуги ви отримаєте. Тому високо цінуються рекомендації знайомих, нетворкінг, партнерські відносини. Високий рівень безпеки в країні мінімізує ризики і держава прикладає абсолютно всі зусилля для безпечного ведення бізнесу, тому ризики мінімальні.

- Яка роль бізнес-асоціацій? Чи є якісь офіційні реєстри, торгово-промислова палата?

У Дубай є Торгово-промислова палата, Американська Бізнес Асоціація, які активно працюють бізнес-спільноти при посольствах багатьох країн. Також активно працюють вільні економічні зони, на сайтах яких є багато інформації про відкриття бізнесу, а також реєстри та контактні дані компаній які у них зареєстровані.

- Як обирати собі партнерів та підрядників? Чи можна якось перевірити потенційного контрагента?

Обирати партнерів краще за рекомендаціями. Справа в тому, що в інтернеті не одразу можна зрозуміти яка компанія буде правильною та надійної, а яка - ні. Також надійні компанії зазвичай зайняті з клієнтами - часто вони не просувають себе за допомогою реклами, так як у них вистачає замовлень без реклами. Коли мені знадобилася знайти компанію для відкриття віз для мого персоналу, я не знайшла в інтернеті державне агентство, яке займається відкриттям віз для персоналу. Його там немає, але є багато непотрібних посередників, витративши кілька годин, я дізналася назву держагентства, знайшла їх скромний веб-сайт, де мінімум інформації, але приїхавши в офіс - зрозуміла, що справи йдуть набагато краще і на сайт просто ніхто не витратився. Тому сарафанне радіо це найкращий спосіб, ним користуються всі і покладаються на рекомендації знайомих в першу чергу.

Якщо ви вперше в країні - вам знадобиться час щоб зрозуміти чи виконує обраний вами партнер обіцяне, але краще найняти надійного бізнес-консультанта (не плутайте з "посередниками"). У консультанта повинен бути досвід - перевірте його портфоліо, клієнтів, призначте зустріч в його офісі - це допоможе зрозуміти наскільки надійний буде ваш консультант. В результаті Консультант допоможе заощадити час і гроші, і знайти найбільш вигідні рішення у вашій ситуації.

Рита Розен, засновник маркетингового агентства "Rosen Marketing Agency" в Дубай

Нагадаємо, задля впевненості у правильному виборі нових бізнес-партнерів, а також при перевірці наявних ділових контактів може бути корисним сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він, серед іншого, дозволяє перевірити інформацію про можливе включення ваших контрагентів до санкційних списків України, ЄС, США та інших країн, а також дізнатися, скільки у діючих або потенційних бізнес-партнерів було персоналу за станом на останній звітний рік та містить інформацію про податковий борг фізичних осіб-підприємців.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини