Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці може перевіряти дотримання роботодавцями встановлених колективними договорами гарантій

9 квітня 2019, 13:52
1615
0
Реклама

Суть справи: під час здійснення перевірки підприємця щодо додержання законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування Держпраці винесло припис, яким зобов'язав роботодавця усунути порушення гарантій, встановлених колективним договором.

Оскаржуючи відповідний припис, підприємство вказало, що виключні повноваження щодо здійснення контролю виконання умов колективного договору законодавством покладено на самих учасників такого договору, а втручання Держпраці є неправомірним.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 7 Закону «Про колективні договори та угоди», у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості.

Згідно із ст. 18 КЗпП, положення колективного договору поширюється на всіх працівників підприємства незалежно від того, чи є вони членами професійної спілки, і є обов'язковими як для власника, так і для працівників.

Верховний Суд вказав на необґрунтованість посилання скаржника на те, що органи Держпраці не мають права втручатися у правовідносини, що виникають з колективного договору.

Відповідно до Положення, Держпраці здійснює державний контроль за дотриманням законодавства про працю юридичними особами, у тому числі їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юридичними особами, та фізичними особами, які використовують найману працю.

Відповідну постанову по справі № 808/1032/17 ВС прийняв 20.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна тут.

Раніше ми писали про те, чи потрібно оформлювати трудові відносини при проходженні стажування.

Нагадаємо, що в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали щодо конкретних випадків, що можуть виникати під час перевірок органами держнагляду та контролю, та поради щодо мінімізації наслідків таких перевірок. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- «Трудові перевірки»;

- «Фіскальні перевірки».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини