Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідка-рахунок підтверджує обставини укладення договору купівлі-продажу автомобіля

9 квітня 2019, 14:35
7990
0
Реклама

Суть справи: позивач просив визнати недійсним договір комісії, укладений з відповідачем. Також він просив визнати недійсним укладений комісіонером договір купівлі-продажу його автомобіля.

Місцевий та апеляційний суди позов задовільнили частково, визнавши недійсним договір комісії. Однак з різних мотивів вони відмовили у визнанні недійсним договору купівлі-продажу авто.

Колегія суддів Цивільного суду ВС не погодилась із таким висновком.

Верховний Суд вказав, що договір купівлі-продажу належного позивачу автомобіля вчинявся в його інтересах як продавця комісіонером. Предметом договору комісії виступає діяльність комісіонера, тобто послуга, що ним надається, а не сам правочин як результат його діяльності.

Таким чином, договір комісії є правочином щодо надання послуг, а не договором відчуження майна, тому правовідносини щодо витребування майна без оспорювання договору купівлі-продажу між сторонами не виникають. Порушене право позивача підлягає захисту саме шляхом визнання недійсним договору купівлі-продажу.

ВС вказав, що укладений комісіонером договір купівлі-продажу є недійсним з підстав дефекту волі продавця.

Крім цього, він зазначив, що виходячи із п. 8 Порядку (в редакції, чинній на момент правовідносин), державна реєстрація транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто, і документів, що підтверджують, зокрема, правомірність придбання ТЗ. Таким документом може бути довідка-рахунок, видана суб'єктом господарювання, діяльність якого пов'язана з реалізацією ТЗ. Верховний Суд вказав, що така довідка-рахунок підтверджує обставини укладення договору купівлі-продажу автомобіля.

Відповідну постанову по справі № 484/3915/15-ц ВС прийняв 23.01.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна тут.

Вам також може бути цікаво, що зі спливом позовної давності зобов'язання не припиняється.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини