Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Умови договору оренди можна змінити у судовому порядку

12 квітня 2019, 12:30
913
0
Реклама

Суть справи: орендодавець звернувся до суду з позовом до орендаря про внесення змін до договору оренди. Позивач просив встановити ринкову вартість об'єкта оренди, новий розмір орендної плати та методику її обчислення, а також строк оплати та наслідки її прострочення.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Він вказав підстав для розгляду судом таких вимог немає, тому що спір між сторонами щодо внесення змін в договір не виникав, оскільки позивач не надсилав відповідачу свої пропозиції.

Однак апеляційний суд задовольнив позовні вимоги і вніс зміни у договір.

Велика Палата ВС погодилась із висновком місцевого суду, змінивши мотиваційну частину рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Те, що сторона спору не скористалася процедурою його позасудового врегулювання, не позбавляє її можливості реалізувати своє право на зміну чи припинення договору та вирішити існуючий конфлікт у суді в силу прямої вказівки, що міститься у ч. 2 ст. 651 ЦК.

Право особи на звернення до суду для внесення змін у договір у передбаченому випадку не може ставитися в залежність від поінформованості про позицію іншої сторони чи її волевиявлення.

Таким чином, Велика Палата ВС погодилась із правовою позицією, викладеною у постанові ВСУ від 20.11.2012 № 28/5005/640/2012.

Відповідну постанову по справі № 914/2649/17 ВС прийняв 12.02.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що заміна орендаря ділянки у разі продажу нерухомості відбувається автоматично.

Нагадаємо, що відстежувати зміни в реєстрі нерухомості можна за допомогою спеціального сервісу SMS-МАЯК. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини