Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

У травні українці по-новому сплачуватимуть за комунальні послуги

18 квітня 2019, 10:00
8822
0
Реклама

1 травня вводиться в дію Закон "Про житлово-комунальні послуги", яким передбачено ряд нововведень.

Зокрема, предбачено закріплення за багатоквартирними будинками управителів, які стануть посередниками між мешканцями і постачальниками комунальних послуг, а мешканці самі їх обиратимуть на загальних зборах. Управителі проходитимуть первинну і повторну професійну атестацію, а інформація про них - вноситися в реєстр.

Також у травні запрацює Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг і українцям доведеться сплачувати за кожен використаний кубометр води і Гкал тепла за показниками будинкового лічильника:

- для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання;

- для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Споживачі будуть зобов'язані забезпечити комунальникам доступ до свого житла.

За борги почнуть нараховувати пеню та відключати послуги (крім електроенергії і газу).

Однак при неналежній якості послуг за них можна буде не платити або платити менше. Споживач має право викликати управителя для перевірки якості послуг, що надаються. Якщо за результатами дослідження відібраних проб підтвердиться факт поставки неякісних послуг, витрати споживача мають компенсувати за рахунок виконавця послуг.

Нагадаємо, у травні з тарифу за теплопостачання також будуть виділені: абонплата і внески на встановлення і обслуговування лічильників.

Всі судові рішення, у тому числі і такі, які стосуються оскарження неправомірних донарахувань за комунальні платежі, ви можете знайти усистемі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини