Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самобуд не може бути виділений або поділений, як об’єкт сумісної власності

25 квітня 2019, 11:26
2279
0
Реклама

Суть справи: позивач просив виділити у натурі 1/2 частину житлового будинку з надвірними будівлями, який перебуває у спільній частковій власності із відповідачем внаслідок прийняття спадщини. Позов обґрунтовано тим, що незважаючи на те, що частки сторін у будинку рівні, відповідач користується більшою його частиною, яка містить добудови.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком погодилась.

Відповідно до Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об'єктів нерухомого майна, поділ об'єкта нерухомого майна (виділ частки) на окремі самостійні об'єкти здійснюються на підставі висновку щодо технічної можливості такого поділу (виділу) з дотриманням чинних будівельних норм та з наданням кожному об'єкту поштової адреси.

Пунктом 2.3 розділу 2 Інструкції передбачено, що не підлягають поділу об'єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об'єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу об'єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності.

Верховний Суд вказав, що здійснення особою самочинного будівництва не породжує в неї права власності на таке майно, відтак виключає це майно із цивільного обороту.

Відповідну постанову по справі № 750/4445/17 ВС прийняв 4.04.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що умови договору оренди можна змінити у судовому порядку.

Нагадаємо, що відстежувати зміни в реєстрі нерухомості можна за допомогою спеціального сервісу SMS-МАЯК. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини