Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть з'явитися приватні потяги та залізничні тарифи

8 травня 2019, 10:10
1449
0
Реклама

Народні депутати планують створити умови для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень.

Комітет ВР з питань транспорту рекомендує прийняти за основу відповідний законопроект № 9512 "Про залізничний транспорт України".

Якщо документ буде підтриманий Парламентом, в Україні можуть з'явитися приватні залізничні перевізники.

Законопроект передбачає введення конкурентного ринку перевезень пасажирів та вантажів:

- здійснювати перевезення пасажирів і вантажів можуть перевізники усіх форм власності, що забезпечують тяговий рухомий склад;

- ліцензування діяльності з перевезення пасажирів та вантажів;

- застосування вільних тарифів на перевезення пасажирів і вантажів.

Доступ до інфраструктури залізничного транспорту надаватиметься перевізникам на недискримінаційній основі, умова доступу - наявність сертифікату безпеки. Розвиток інфраструктури загального користування здійснюватиметься за рахунок інвестиційної складової в тарифі на послуги з доступу до інфраструктури, який встановить новий орган, - Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері транспорту.

Систему безпеки руху на залізничному транспорті повинні будуть розробити, запровадити і підтримувати оператор інфраструктури, перевізник і власник під'їзної колії.

Заплановано також введення технічного розслідування залізничних транспортних подій:

- мета розслідування - встановлення причин залізничних транспортних подій, удосконалення систем управління безпекою руху та вжиття профілактичних заходів щодо запобігання таким подіям у майбутньому;

- технічне розслідування здійснюватиметься державною спеціалізованою експертною установою з технічного розслідування подій на транспорті, яка створюється Кабміном (аналог установи, що діє в авіаційному транспорті).

Законопроект спрямований на виконання Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом, Європейською Спільнотою по атомній енергії і їх державами-членами, з іншого боку і імплементує основні положення декількох директив Ради ЄС і Європейського Парламенту.

Відмітимо, в Україні змінилися правила перевезення ручної поклажі велосипедів і тварин в потягах.

Нагадаємо, що зібрати і проаналізувати медійну інформацію на будь-яку тему (у тому числі і про залізничні перевезення) можна за допомогою сервісу SEMANTRUM, який відстежує публікації в інтернет-джерелах, друкованих ЗМІ, телевізійних та радіопрограмах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини