Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємець може не платити ЄСВ, якщо він є пенсіонером

15 травня 2019, 10:00
15674
0
Реклама

Суть справи: ФОП оскаржила вимогу ДФС про сплату боргу зі сплати ЄСВ. Позов обґрунтовано тим, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», вона звільнена від сплати ЄСВ як ФОП на спрощеній системі оподаткування та пенсіонер за віком.

Фіскали заперечили, вказавши, що позивачка скористалась правом на отримання 30% пенсії померлого чоловіка-військовослужбовця. Вони зазначили, що вищевказане положення Закону не поширюється на осіб, які отримують пенсію у зв'язку із втратою годувальника.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги.

Велика Палата ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 10 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», особа, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника),має можливість обрати для призначення один із цих видів пенсії.

Верховний Суд вказав, що обраний особою, яка досягла пенсійного віку, вид пенсії може зумовлювати різницю у підходах до визначення її правового статусу лише у межах питань призначення і виплати відповідного виду пенсії.

ВС зазначив, що якщо ФОП мала право на пенсію за віком, але вибрала пенсію у зв'язку з втратою годувальника, то вона має право на звільнення від сплати ЄСВ, оскільки вибір виду пенсії не позбавляє набутого права, що пов'язане з певним віком.

Таким чином Верховний Суд відступив від правового висновку ВСУ, викладеного у постановах від 21.04.2015 № 805/949/14 та від 26.05.2015 № 818/2082/14.

Відповідну постанову по справі № 814/779/17 ВС прийняв 10.04.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна тут.

Раніше ми писали про те, що податківці оновили графіки перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини