Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес vs Уряд

21 травня 2019, 10:15
1322
0
Реклама

Сенсація у трудовому законодавстві: скасовано постанову КМУ від 26 квітня 2017 р. №295.

Тріумф бізнесу

За кілька днів після «Дня перемоги» український бізнес святкує перемогу в тривалому судовому протистоянні з КМУ, Державною регуляторною службою та Держпраці.

14.05.2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв постанову у справі №826/8917/17, якою визнав нечинною постанову КМУ від 26 квітня 2017 р. №295 "Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (далі - Постанова КМУ).

Підстави для скасування Постанови КМУ

Постанову КМУ визнано нечинною через порушення порядку її підготовки та ухвалення, принципів державної регуляторної політики та суперечність чинному законодавству.

Суд встановив, що проект постанови КМУ не міг бути розглянутий та схвалений Урядом за відсутності погодження Державної регуляторної служби, відсутність якого обумовлена прийняттям Державною регуляторною службою рішення про відмову в його погодженні.

Закон забороняє прийняття чи схвалення регуляторного акту у разі прийняття уповноваженим органом рішення про відмову у його погодженні (ст. 25 Закону №1160- IV).

При прийнятті постанови КМУ не дотримано принципу передбачуваності, оскільки проект скасованої постанови КМУ не було включено до плану підготовки проектів регуляторних актів КМУ на 2017 рік, що є порушенням ст.ст. 5,7,19 Закону №1160- IV.

Суд зазначив, що п. 1 Порядку, затвердженого скасованою постановою КМУ, суперечить ст. 259 КЗпП, відповідно до якої державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (тобто Держпраці). Крім того, Порядком безпідставно поширено норми міжнародних Конвенцій на відносини, які ними не регулюються, а також не розмежовано коло суб'єктів господарювання, на яких розповсюджується зазначений порядок контролю.

Проаналізувавши чинне законодавство (Закони №877-V, № 280/97-ВР, КЗпП), суд дійшов висновку, що Постановою КМУ запроваджено безпідставне наділення повноваженнями на здійснення державного нагляду (контролю) органів, яким законами таких повноважень не надано.

Що зміниться для бізнесу

Із скасуванням Постанови КМУ, бізнес зітхнув з полегшенням, оскільки відтепер трудові перевірки здійснюватимуться виключно на підставі Закону №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Основні зміни:

Скасовані інспекційні відвідування та виїзні інспектування. Контрольні заходи з питань дотримання трудового законодавства проводитимуться у вигляді перевірок.

Повноваження на проведення трудових перевірок мають лише уповноважені особи Держпраці та її територіальних органів. Інспектори праці, призначені органами місцевої влади та місцевого самоврядування, більше не вправі перевіряти підприємців.

Зменшився перелік підстав проведення позапланових перевірок. Перелік таких підстав є вичерпним і визначений в ст. 6 Закону №877-V.

Закінчиться плутанина щодо підстав, з яких інспектора можна законно не допускати до проведення перевірки.

Чого очікувати

Ймовірно КМУ оскаржить постанову суду в касаційній інстанції і остаточне рішення прийме Верховний суд.

Однак, відповідно до ст. 325 КАСУ, постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття. Це означає, що з 14.05.2019 року Постанова КМУ є нечинною, а її положення не можуть застосовуватись при здійсненні заходів контролю.

Всі направлення на проведення виїзних інспектувань та інспекційних відвідувань будуть скасовані та підлягають оформленню у відповідності до Закону-№877-V, у разі якщо закон передбачає підстави для проведення таких заходів контролю.

Очікувані спроби суб'єктів господарювання оспорити штрафні санкції, накладені на них в результаті проведення заходів контролю в порядку, передбаченому Постановою КМУ, що визнана нечинною.

Нагадаємо, що Юридична компанія Juscutum, яка входить до Групи компаній ЛІГА перша в Україні випустила прикладний мобільний додаток у сфері юридичних послуг Juscutum Legal Alarm.

Перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини