Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невиплата компенсації за відпустку не є порушенням мінімальних гарантій в оплаті праці – суд

4 червня 2019, 17:05
3832
0
Реклама

Суть справи: під час перевірки інспектори Держпраці виявили факт невиплати роботодавцем компенсації за невикористану відпустку звільненому працівнику. Перевіряючі винесли постанову про накладення штрафу в розмірі 37 тис. грн на підставі абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Роботодавець таку постанову оскаржив.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову.

Однак апеляційний суд задовольнив позовні вимоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону «Про відпустки», у разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Колегія суддів вказала, що державні гарантії, пов'язані з відпусткою, та мінімальні державні гарантії в оплаті праці не є тотожними поняттями. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки не належить до мінімальних державних гарантій, не є нормою чи гарантією в оплаті праці.

Суд скасував накладений штраф, вказавши, що допущене позивачем порушення не підпадає під санкцію, передбачену абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Відповідну постанову по справі № 440/3821/18 Другий апеляційний адміністративний суд прийняв 16.04.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що звільнення за прогул є незаконним, якщо працівнику не повідомлено місцезнаходження робочого місця.

Купуй Інформаційно-правові продукти ЛІГА:ЗАКОН та отримуй подарунки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини