Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Пеню за борги по комуналці не можуть нараховувати до укладення нових договорів

10 червня 2019, 11:48
17379
0
Реклама

1 травня набули чинності положення ст 26 Закону "Про житлово-комунальні послуги", які регулюють відповідальність споживача за неналежне виконання договору:

- за несвоєчасну оплату рахунків за ЖКП споживач зобов'язаний буде сплатити пеню у розмірі, встановленому у договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Пеня нараховується з першого робочого дня, наступного за останнім днем внесення плати, і не нараховується у разі заборгованості держави за надані населенню пільги і житлові субсидії та/або при наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином;

- у разі непогашення у повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця, останній (крім виконавця послуг з постачання та розподілу електроенергії і природного газу) має право обмежити (припинити) надання послуг споживачеві.

Мінрегіон у листі від 2 травня 2019 року № 7/10.1/7260-19 роз'яснив нюанси нарахування цих штрафних санкцій. Передусім, відзначено, що введення в дію Закону про ж/к послуги, яким передбачено пеню, не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені, для цього потрібна наявність укладеного договору про надання послуг.

Тобто практична реалізація нововведень можлива лише після укладення нових договорів про надання комунальних послуг. Пеня за послугу з управління багатоквартирним будинком може нараховуватися з моменту укладення нового договору про надання цієї послуги, але не раніше 1 травня 2019 року.

Важливе те, що до 1 травня 2020 співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком мають прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (окрім послуг з постачання електричної енергії і природного газу) за кожним видом комунальної послуги.

Усі судові рішення щодо оскарження неправомірних донарахувань за комунальні платежі, ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ до VERDICTUM можна за посиланням.

Безпека підприємства, алгоритми дій для бізнесу та єдине інформаційне поле для всіх фахівців - обирайте системи ЛІГА:ЗАКОН для всієї компанії та отримуйте подарунки!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини