Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українці будуть самі вирішувати, коли та скільки їм працювати - Мінсоцполітики

1 липня 2019, 12:55
5577
0
Реклама

Мінсоцполітики винесло на обговорення законопроект про внесення змін до КЗпП щодо гнучких форм організації праці.

Чинним законодавством обмежується право поділу робочого дня на частини та регламентовано максимальну тривалість перерви для відпочинку. Проте на умовах гнучкого режиму робочого часу працівник матиме право самостійно визначати періоди роботи.

«Є дуже велика потреба у гнучкому робочому графіку. Зараз навіть якщо працівник домовиться із роботодавцем про гнучкий день, роботодавець може отримати штраф від інспектора праці за те, що під час робочого дня людина відсутня на робочому місці», - обґрунтовує необхідність внесення змін гендиректор директорату норм та стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовий.

Які зміни чекають на працівників та роботодавців?

-Проектом акту передбачається внесення змін до статті 60 КЗпП «Поділ робочого дня на частини», що передбачатимуть застосування гнучкого режиму робочого часу.

-Пропонується доповнити Кодекс новою статтею 60-1 «Дистанційна (надомна) робота», в якій наводиться визначення дистанційної роботи та врегульовується порядок її застосування. Домовленість про таку роботу передбачається оформлювати у вигляді письмового трудового договору, у зв'язку з чим вносяться зміни до статті 24 Кодексу.

-Керівники юридичних осіб та відокремлених підрозділів, а також інших категорій працівників, визначених колективним договором, самостійно плануватимуть свій робочий час, за умови дотримання строків виконання робіт, щодо яких встановлено строк.

-Проектом також наведено гарантії для окремих категорій працівників стосовно переважного права на застосування гнучких форм організації праці.

«Ми маємо захистити працівника від того, щоб роботодавець вимагав від нього працювати більше, ніж це передбачено нормою. Тепер в трудовому договорі має бути чітко визначена домовленість про режим роботи. Інакше сторонам буде складно виконувати свої обов'язки добросовісно» - коментує запропоновані зміни Юрій Кузовий.

Дослідження гнучких графіків роботи засвідчують, що результатом такого графіку є підвищення ефективності віддачі від тих годин, які працівник проводить за роботою в зручний для нього час. Як наслідок - зростає продуктивність праці. При цьому також відзначається зменшення кількості прогулів, зниження плинності кадрів і пов'язаних з цим витрат (на оплату надурочних годин, пошук нового персоналу тощо).

«Гнучкий режим не передбачає індульгенцію пів дня не працювати. Просто працівник має право самостійно обирати час, коли йому зручно виконувати ту чи іншу роботу», - говорить Юрій Кузовий.

Читайте також: Діє новий порядок перевірок Держпраці.

Раніше ми писали про те, що роботодавці в Україні скоро можуть залишитися без робочих рук.

В Україні запустили бота-бухгалтера Repor Tax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини