Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата компенсації за відпустку не є державною гарантією в оплаті праці – суд

13 серпня 2019, 14:10
2564
0
Реклама

Суть справи: ФОП оскаржив постанову Держпраці про накладення штрафу в розмірі 74 460 грн за невиплату грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки при звільненні працівника. Позивач вказав, що така грошова компенсація не є мінімальною державною гарантією в оплаті праці, тому підстави для накладення штрафу на підставі абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП відсутні.

Читайте також: у Зеленського готують зміни для фізосіб-підприємців.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Однак в апеляції позовні вимоги були задоволені.

Норми і гарантії в оплаті праці, які визначені ч. 1 ст. 12 Закону «Про оплату праці» та положеннями КЗпП, є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці.

Колегія суддів звернула увагу на те, що оплату праці врегульовано главою VII КЗпП, а гарантії та компенсації встановлені у главі VIIІ КЗпП, в той же час, наведені норми не містять положень щодо виплати грошової компенсації за всі не використані дні щорічної відпустки при звільненні працівника, яка передбачена ч. 1 ст. 83 КЗпП.

Ч. 1 ст. 12 Закону «Про оплату праці» також не передбачено виплату грошової компенсації за всі не використані дні щорічної відпустки при звільненні працівника, в якості норм оплати праці.

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки деяким працівникам.

Апеляційний суд вказав на помилковість ототожнення державних гарантій, пов'язаних з відпусткою, та мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Колегія суддів вказала на відсутність підстав для накладення на ФОП штрафу, передбаченого абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП, з огляду на те, що допущене позивачем порушення ч. 1 ст. 83 КЗпП не підпадає під визначення недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Зазначимо, що відповідне рішення апеляційного суду може бути оскаржене в касації.

Відповідну постанову по справі № 440/4123/18 Другий апеляційний адміністративний суд прийняв 31.07.2019. ЇЇ текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Цю систему можна протестувати, а також за номером справи відслідковувати подальший рух в судах.

Вам також може бути цікаво:

- Новий Трудовий кодекс: бізнес пропонує збільшити відпустку та спростити процедуру звільнення

- Перевірки бізнесу: огляд правових подій за липень

- ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини