Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківські рахунки відкриватимуть за новими правилами

14 серпня 2019, 11:00
4962
0
Реклама

НБУ пропонує оновити порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Відповідний проект розміщено на сайті регулятора для громадсього обговорення.

Зокрема, на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства пропонується встановити порядок відкриття банками спеціальних рахунків для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника - юридичної особи та для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів/погашення боргів боржника - фізичної особи (ФОП).

Суб'єкти господарювання, що не мають рахунків у цьому банку, зможуть відкрити рахунок на підставі поданої представником (фізичною особою, яка вже має в цьому банку рахунок, відкритий для власних потреб, - ідентифіковану та верифіковану банком і сформовану справу з юридичного оформлення цього рахунку) заяви про відкриття поточного рахунку в електронній формі, підписаної кваліфікованим електронним підписом цього представник.

Регулятор пропонує унормувати процедуру закриття банками поточних рахунків ФОПів, які припинили підприємницьку діяльність (якщо на рахунку немає залишку коштів) та зміни рахунків клієнта - фізичної особи, яка припинила свою підприємницьку діяльність та має залишок коштів на рахунках.

ФОП, які вже мають рахунки в банку, відкриті ним як фізичним особам для власних потреб, зможуть відкрити рахунок для здійснення підприємницької діяльності на підставі електронної заяви.

Також фізична особа зможе зробити відповідне розпорядження банку щодо коштів, що їй належать, на випадок своєї смерті (розпорядження). Дія розпорядження може бути повністю або частково скасована заповітом, складеним після того, як було зроблене розпорядження, якщо в заповіті змінено особу, до якої має перейти право на кошти фізичної особи - власника поточного/вкладного (депозитного) рахунку, або якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця.

Копії документів для відкриття рахунків зможе засвідчувати уповноважений працівник банку, якщо клієнт пред'явив оригінали цих документів. Документи, подані для відкриття рахунків, які були видані на території іноземної держави, мають бути легалізовані в установленому порядку, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. Копії цих документів мають бути нотаріально засвідченими.

Крім того, забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність для здійснення операцій, пов'язаних із власними потребами.

Забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки.

Зміни також заплановані і для рахунків малолітніх та неповнолітніх осіб. Зокрема, неповнолітня особа зможе також самостійно розпоряджатися внесеними нею коштами на рахунок, відкритий нею на своє ім'я, а також заробітною платою (заробітком), стипендією або іншими доходами, що надходять на її рахунок. Неповнолітня особа розпоряджається коштами, унесеними на поточний рахунок неповнолітньої особи будь-якою іншою особою, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновителів) або піклувальників.

Читайте також:

У Зеленського готують зміни для фізосіб-підприємців

Українцям спишуть борги, але за це потрібно буде заплатити

Cудові рішення щодо оскарження неправомірних донарахувань за кредитними, ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини