Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як виплати по держборгу вплинуть на курс долара

20 серпня 2019, 16:15
6158
0
Реклама

До кінця року за боргами потрібно заплатити 169 млрд грн - 71,4 млрд у гривні, а решта в валюті. При цьому на вересень припадає другий максимум в цьому році - 58,5 млрд грн. Попередній був у травні - 77,8 млрд грн. Найскромніші виплати заплановані на серпень (9,7 млрд грн), жовтень (17,5 млрд грн) і грудень (8,6 млрд грн). Про це пише Сегодня.

«Станом на 1 серпня сума коштів на Єдиному казначейському рахунку становила 49 млрд грн, а на валютних рахунках Держказначейства в гривневому еквіваленті знаходилося ще 76,8 млрд грн. Накопичених коштів достатньо для обслуговування і виплат держборгу в найближчі місяці, що пом'якшує виклики, які стоять перед нами", - заявили в Міністерстві фінансів.

За словами аналітика Forex Club Андрія Шевчишина, пікові виплати у вересні навряд чи якось позначаться на курсі валют. Експерт пояснив, що на зниження курсу вплине зниження цін на сировину на світових ринках, але не виплата держборгу. Він також заявив, що курс залишиться в межах 25-26 грн за долар.

Економіст Олексій Плотніков також зазначив, що виплати по держборгу не позначаться на курсі долара в Україні і додав: «Восени курс гривні плавно почне знижуватися. Уже в жовтні почнеться коливання і плавне зниження нацвалюти».

Читайте також: Купити облігації внутрішньої держпозики тепер можна онлайн

Також економісти уточнюють, що виплата держборгу не лягає повністю на бюджет. Вони диверсифіковані. Так, частина виплат будуть здійснюватися Нацбанком, який платить зі своїх джерел. Економіст Тарас Козак зазначив, що значну частину доходів за 7 місяців профінансував Нацбанк зі своїх доходів:

"Якби цих платежів не було, відсоток невиконання держбюджету був би більшим. Але бюджет в цьому році буде точно виконано, і навіть якщо ми не отримаємо фіндопомогу від наших партнерів, все одно до кінця року проблем з боргами не буде".

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на практикум щодо захисту ТОП-менеджменту від кримінального переслідування, який відбудеться 30 серпня.

Вас може зацікавити: Інтерв'ю з Андрієм Сисоєвим: До кризи є можливість підготуватися

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче отримати юридичні послуги.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини