Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборгованість з аліментів перерахують за новою формулою

30 серпня 2019, 09:00
16855
1
Реклама

Велика Палата Верховного Суду визначила, як по-новому розраховувати розмір пені за прострочення при виплаті аліментів.

Читайте також: з 1 липня збільшився розмір аліментів

Згідно з ч. 1 ст. 196 Сімейний кодекс при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Розмір пені місячного платежу розраховується за наступною формулою: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов'язання не включається до строку заборгованості) та помножити на 1 %.

Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним (періодичним) платежем.

Якщо конкретний місячний платіж не сплачено в повному розмірі, пеня буде нараховуватися на залишок заборгованості з наступного місяця кожен день за ставкою 1%.

Також Велика Палата ВС роз'яснила особливості виплати аліментів частинами. Якщо часткові платежі вчинені протягом місяця, у якому повинні сплачуватися аліменти, і їх загальна сума становить визначений місячний платіж, то вважається, що аліменти сплачено.

Відповідну постанову по справі № 333/6020/16-ц ВС прийняв 03.04.2019. Її повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що роботодавець не сплачує аліменти працівника з нарахованих сум лікарняних.

Вам також може бути цікаво, що більше 10 тисяч жінок мають борг зі сплати аліментів.

Українські підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування, тепер можуть здавати звітність за допомогою зручного чат-бота. Переходьте за посиланням, щоб дізнатися більше про чат-бот ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини