Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Київрада хоче ввести мораторій на нове будівництво

11 вересня 2019, 15:00
1371
0
Реклама

Київська міська рада на офіційному сайті опублікувала проект рішення «Про введення тимчасової заборони (мораторію) на здійснення нового будівництва та реконструкції зі зміною зовнішніх геометричних розмірів об'єктів на території міста Києва».

Проект рішення направлений на те, щоб припинити безконтрольну забудову та нарешті оновити Генплан Києва. Чинний було затверджено у 2002 році, тож всі останні роки земельні ділянки виділялись позасистемно.

Зазначені у документі положення покликані припинити таку забудову. Для цього будуть застосовані такі міри:

- до 31 грудня 2019 року буде проведена інвентаризація об'єктів нового будівництва та реконструкції. Результати інвентаризації можна буде переглянути на порталі Центру моніторингу забудови Києва;

- на нове будівництво або реконструкцію буде накладено мораторій, який триватиме до дня набрання чинності новим Генпланом Києва;

- Департаменту містобудування і архітектури буде заборонено надавати містобудівні умови та обмеження для проектування об'єкту будівництва на період тимчасової заборони;

- Київська міська рада та її підрозділи не матимуть права видавати будь-які дозвільні документи або технічні умови для проектування нових об'єктів або реконструкції старих.

При цьому необхідно брати до уваги, що під реконструкцією проект передбачає зміну зовнішніх геометричних розмірів. Звичайна реконструкція, тобто оновлення фасаду або ремонт без будь-яких суттєвих змін, буде дозволена.

Перевірити забудовника перед покупкою квартири можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити повнофункціональний тестовий доступ до сервісу можна за посиланням.

Що можна буде будувати?

Дія проекту не поширюється на об'єкти соціальної, інженерної, транспортної інфраструктури, об'єктів, що перебувають в аварійному стані або тих об'єктів, будівництво або реконструкція яких здійснюється на замовлення влади.

І якщо з об'єктами інженерної та транспортної інфраструктури все зрозуміло, то перелік об'єктів соціальної сфери дуже великий та за визначенням Державного комітету України у справах містобудування і архітектури міститься в листі № 34-100 від 09.04.1993. До них відносяться гуртожитки, житлові будинки, лазні, перукарні, ломбарди, кладовища, кінотеатри, навчальні заклади, аптеки, стадіони, лікарні та поліклініки тощо. Загалом перелік нараховує більше 600 найменувань.

Тож, можливо, у проекті простіше було б визначити перелік об'єктів, на які заборона буде поширюватись. Поки що такого переліку немає.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію про захист бізнесу Safe Side 2.0. Програма конференції побудована на обговоренні останніх змін до законодавства та реальних ситуацій українських компаній. Реєструйтеся за посиланням

Читайте також:

Перші кроки та рішення нової влади

Перевірка забудовника: що потрібно знати інвестору

Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS - повідомленняv, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини