Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Федерація роботодавців розкритикувала проект змін до Податкового кодексу

11 вересня 2019, 15:39
3681
0
Реклама

Федерація роботодавців України (ФРУ) вважає, що положення проекту закону №1210 загрожують погіршенням умов діяльності для суб'єктів господарювання та для економіки в цілому.

«Законопроект №1210 від 30.08.2019 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» потребує доопрацювання» - повідомляє Федерація на офіційному сайті. На думку роботодавців, прийняття законопроекту може призвести до таких наслідків:

Уповільнення зростання економіки

Розповсюдження обмежень на врахування у витратах відсотків за всіма борговими зобов'язаннями платника податків, а не тільки за зобов'язаннями, що виникли за операціями з пов'язаними особами-нерезидентами, призведе до збільшення фіскального навантаження на суб'єктів господарювання, встановлення економічно невиправданих обмежень за будь-якими запозиченнями від резидентів, нерезидентів, пов'язаних і непов'язаних осіб, подальшого зменшення кредитування, а як наслідок - уповільнення зростання економіки.

Унеможливлення контролю над платниками податків

Виключення передбаченої п. 140.3. ПКУ норми, згідно з якою «проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного пунктом 140.2 цієї статті, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5 відсотків від суми процентів, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування, з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 140.2 цієї статті». Це призведе до неможливості врахувати витрати за сплаченими відсотками в майбутніх періодах, коли платники податків отримуватимуть прибуток.

Підвищення ризиків ведення господарської діяльності

Фактичне впровадження оподаткування курсових різниць, які виникають у платників податків не з власної волі, а передусім у наслідок валютно-курсової політики держави призведе до невиправданого підвищення ризиків ведення господарської діяльності.

"Запропоноване збільшення штрафних санкцій за порушення, пов'язані із реєстрацією податкових накладних, а також за несвоєчасну сплату узгоджених податкових зобов'язань не має економічного сенсу та несе виключено фіскально-каральне навантаження", - зазначив Сергій Салівон, директор департаменту економічної політики ФРУ.

Быльш детально про цю норму читайте тут.

Складність запровадження нових норм

Введення в податкове законодавство правил оподаткування іноземних компаній, передбачена в Кроці 3 Плану BEPS, є доволі складною для реалізації. Адже із 85 країн, які приєдналися до BEPS, тільки 30 імплементували ці правила. Це доволі складний інструмент, який потребує окремого обговорення із представниками бізнесу.

Зростання нелегального ринку

Зокрема, але не виключно, це стосується спірної пропозиції щодо внесення змін до ставок податків та зборів, а саме запровадження нового товарного коду УКТ ЗЕД 2403 99 90 10 та встановлення для нього ставки акцизного податку на рівні 1213,61 грн за тис. штук та підвищення акцизу на сигарет в 2.5 рази.

«При таких змінах маємо шанс отримати вже у наступному році такі ставки акцизу, що вартість пачки сигарет в Україні буде приблизно 82 грн проти 36 грн сьогодні! При такій ціні на сигарети населення просто перестане купувати легальний продукт. Нелегальний ринок зросте в 4,5 рази до половини всього споживання на сьогодні», - каже Олександр Яворський, директор департаменту ФРУ з питань конкурентоспроможності бізнесу.

Перевірте ваших партнерів та потенційних контрагентів за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Вихід українських металургів зі світового ринку

У проекті є пропозиція щодо збільшення рентної плати за видобуток залізничної руди.

"Йдеться про підвищення ренти у 3-4 рази, що призведе до того, що рентна плата в Україні стане чи не найбільшою у світі, що вкрай негативно позначиться на конкурентоспроможності українських виробників", - наголошує голова Федерації металургів Сергій Біленький.

Невідповідність нормам Податкового кодексу

На думку ФРУ ці пропозиції суперечать принципу стабільності податкового законодавства, який закріплено в статті 4 ПКУ - зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситись пізніше як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

Збільшення штрафів

Беручи до уваги чисельні зауваження, ФРУ звернулася до Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням відкликати законопроект №1210 на доопрацювання та долучити до процесу фахівців Федерації, інших об'єднань роботодавців для усунення положень, що можуть нанести шкоду економіці.

Про норми, які запроваджує проект, читайте тут.

Читайте також:
Експерт прогнозує повернення диктату податкової по відношенню до бізнесу

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини