Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк не відповідає за цінності в сейфі, якщо про це прямо не зазначено у договорі

30 вересня 2019, 16:15
1465
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся із позовом до банку про відшкодування майнових збитків та моральної шкоди, завданих у зв'язку із неналежним виконанням умов договору на користування індивідуальним сейфом.

Позов мотивовано тим, що між банком та позивачем було укладено договір щодо користування індивідуальним сейфом, відповідно до умов якого, банк надав, а позивач орендував індивідуальний сейф у депозитному сховищі банку для зберігання у ньому цінностей та документів. Позивач зазначив, що розмістив там кошти у розмірі 46 650 доларів та 3 250 євро, а потім виявив, що ними таємно заволоділа невстановлена особа.

Читайте також: грошові перекази українців візьмуть на контроль

Місцевий та апеляційний суди, відмовляючи у задоволенні позовних вимог, виходили із відсутності належних та допустимих доказів зберігання позивачем в індивідуальному сейфі грошових коштів у зазначеному розмірі.

Колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком погодилась.

Відповідно до укладеного між позивачем та банком договору, банк гарантує наймачу недоторканність вмісту сейфа третіми особами, крім випадків, передбачених цим договором та законодавством. Банк не несе відповідальності за вміст сейфа наймача.

Відповідно до ст. 971 Цивільного кодексу, до договору про надання особі банківського сейфа без відповідальності банку за вміст сейфа застосовується положення ЦК про майновий найм (оренду).

Згідно із положеннями ЦК, шкода, завдана у зв'язку з користуванням річчю, відшкодовується наймодавцем, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність яких наймач не був попереджений наймодавцем і про які він не знав і не міг знати.

Відповідну постанову по справі № 372/4948/15-ц ВС прийняв 10.04.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що банки почнуть заокруглювати суми касових операцій.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини